7 ползи от ягодите

1
142
Добави коментар
vocala
vocala

Ягодите са супер-плодове!

Докато ягодите се отглеждат едва от 14-ти век, дори древните римляни са яли плодовете на дивите растения заради техните лечебни ползи. Дивите ягодови растения в гората са били засадени в градини във Франция през 1300-те години, но не са били отглеждани в продължение на още 200 години.

Днес можете да опитате лечебните свойства на този червен плод във формата на сърце, като ги ядете пресни, замразени, добавяте ги към печени продукти, конфитюри, млечни шейкове и почти всичко. Ето седем ползи от ягодите за здравето.

Пълни със заряд

Ягодите съдържат 91 процента вода, така че те са чудесен източник на хидратация през лятото и 7,7 процента въглехидрати според Healthline. Докато повечето въглехидрати на зрънцето идват от прости захари, те също съдържат доста фибри. Само една порция ягоди от 3,5 унции съдържа 2 грама фибри.

Ягодите също са чудесен източник на витамин С (антиоксидант), фолиева киселина, манган и калий (спомага за регулиране на кръвното налягане), а също така имат по-малки количества магнезий, желязо, мед, фосфор и витамини В6, Е и К. Всички от това прави ягодите супер плодове, които си струва да добавите към вашата диета.

Помагат за здравето на сърцето

Тъй като ягодите са богати на витамин С и фибри, те са много полезни за намаляване на оксидативния стрес, който може да намали риска от сърдечни заболявания, според списанието Prevention. Калият в плодовете може да помогне за понижаване на кръвното налягане и за предотвратяване на инфаркти и инсулти. Тези полезни плодове могат също да помогнат за подобряване на HDL (добър холестерол) и да намалят рисковите фактори от сърдечни заболявания.

Изследване от Харвард с почти 100 000 участници жени на млада и средна възраст установява, че яденето на три или повече порции ягоди седмично намалява риска от инфаркт с 32 процента. Това се дължи на антиоксидантите – наречени антоцианини – в ягодите.

Подходящи са за диабетици

Ягодите са добра храна за диабетици. Те имат нисък гликемичен индекс, така че не произвеждат големи скокове в нивата на кръвната захар след хранене и също така не причиняват скокове на инсулин. Добавете ягоди към овесена каша за перфектна комбинирана закуска.

Може да намалят риска от рак

Редовното ядене на плодове (особено боровинки и ягоди) може да намали риска от някои видове рак, включително рак на хранопровода, белите дробове, черния дроб и устата. Тъй като развитието на раковите клетки е свързано с оксидативен стрес и хронично възпаление, антиоксидантите в ягодите могат да бъдат причината за това според проучване от 2003 г.

Могат да повишат имунитета ви

Известно е, че храните с високо съдържание на витамин С повишават имунитета ви и помагат за борба с настинките и вирусите. Повечето хора се сещат за портокали, когато стане дума за витамин С, но ягодите също не отстъпват! Само една чаша ягоди на ден ви дава 100 процента от дневните ви нужди от витамин С.

Полезни са за здравето на червата

Яденето на хидратиращи храни, като ягоди, може да ви помогне да поддържате редовен стомах и да предотвратите запек. А яденето на храна, богата на фибри, също помага за свеждане до минимум на запека и поддържа червата здрави, защото фибрите добавят добри бактерии.

Помага за намаляване на възпаленията

Антиоксидантите и фитохимикалите, които ягодите съдържат, също могат да намалят възпалението в ставите. Всъщност най-доброто лечение за намаляване на възпалението не идва от аптека, а от вашия хранителен магазин. Храните с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, като ягоди, естествено намаляват възпалението.