Има ли правила при носенето на часовници – коя ръка избирате

1
98
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ръчните часовници запазват своята актуалност във времето – те не са просто бижу, но и предпочитан начин за ориентир през деня

Има някаква магия в часовниците, независимо дали ще изберем да се придържаме към класиката или ще се доверим на съвременните смарт устройства. Явно модата им принадлежи и няма сила, която да ги измести от върха, колкото и години да минават, каквито и промени да настъпват.

И това е чудесно, защото днес ние имаме потребност да откриваме опора и в непреходни вещи. А като неписано правило сякаш се е затвърдило употребата на часовниците да бъде на лявата ръка. Това така ли е и защо е често срещано?

За разлика от днешните красиви дамски часовници, в миналото този аксесоар се е използвал в джобен формат предимно от мъжете. Първият ръчен часовник от типа гривна на ръката се появява през 1868 г. Тогава той се превръща в запазена територия на представителките на нежния пол. Постепенно и кавалерите осъзнават, че е много удобно да погледнеш китката си, за да узнаеш часа, а не да търсиш приспособлението в панталона си.   

Стигаме и до съществения фактор за избора на лявата ръка. Обяснението е съвсем просто. Повечето от нас имат водеща дясна страна, а така лесно управляваме часовника на другата. Допълнителна причина е, че той много по-малко ни създава пречки на дясната ръка, когато постоянно я използваме при извършването на различни дейности, включително писане и рисуване.

Това обаче съвсем не е задължително правило, или по-скоро като всяко правило, и то си има своите изключения. При някои хора дясната ръка е доминантна, но въпреки това намират за по-удачно да слагат часовника си на нея. Други използват почти еднакво и двете, а трети са левичари, разбира се. Въпрос на личен избор и приоритети!

Срещат се и теории, според които дамите трябва да носят бижуто, отмерващо времето, на лявата си ръка, а мъжете – на дясната.

Днес имаме по-голяма свобода и не ни притискат остарели догми да използваме непременно дясната си ръка, когато от детска възраст ни влече да правим обратното например. Можем да пишем с ръката, която искаме, както и да носим часовника си на тази, на която пожелаем.

Вероятно сте запознати и с психологическите трактати, които приписват нетипичния начин за носене на часовник на хората с творческо мислене, с развито въображение и креативност. Логическите типажи залагат на стандартното – слагат избрания часовник на дясната ръка.

Дали това е така и какво подсказват наблюденията ви, може да направите кратък анализ сред познатите си.

А ако все още търсите страхотен екземпляр за себе си или за подарък – посетете сайта Timer.bg.