В очакване на полета на Старлайнър тези дни…

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Атлас 5“ е готова за изстрелването на кораба „Старлайнър“. Photo credit : ULA 

3 август 2021 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, до броени дни НАСА може да има второ космическо такси за превоз на астронавти до Международната космическа станция (първият опит за изстрелване тази вечер беше отложен заради все още неустановен проблем). Залогът е голям – за частната компания Боинг, построила кораба „Старлайнър“, това може да е последният шанс да остане в голямата игра на космонавтиката. „Старлайнър“ обезателно трябва да успее. 

Дали „Старлайнър“ ще излети утре или през следващите дни, това ще е от малко значение. Втората безпилотна мисия ще е факт повече от година и половина след фаталния декември 2019, когато заради софтуерен проблем корабът не успя да запали двигателите си след изстрелването и да се скачи с Международната космическа станция. Втори софтуерен бъг замалко да застраши кораба и при самото кацане, но поне то мина успешно. 

Като цяло 2019-та бе ужасна година за Боинг. Фирмата бе загубила още един самолет „737 MAX“, броени месеци след предходната катастрофа. Надеждите бяха, че поне в космическо отношение нещата щяха да са добре, но не се оказа така. Боинг бе галеничето на НАСА. В продължение на дълги години компанията получаваше луксозни поръчки по т.нар. формула „разходи плюс“ – т.е. агенцията покриваше разходите по всички забавяния и проблеми със средства от държавния бюджет. За това време се появиха други частници, най-вече СпейсЕкс, които нямаха тези привилегии – те трябваше да работят на фиксиран бюджет. Резултатът от този двоен стандарт е трагичен. СпейсЕкс дръпна напред и днес в експлоатация е въведен космическият кораб „Крю Драгън“, който редовно превозва астронавти до МКС и обратно. Що се касае до Боинг – навремето компанията имаше славата, че работи скъпо, но качествено. Днес фирмата продължава да изисква много пари за изпълнението на космическите проекти, само че качеството е паднало рязко…

След декемврийската почти провалена мисия, НАСА за пръв път се осмели да подложи Боинг на цялостна проверка на фирмения морал и култура. Край на двойните стандарти – нека да напомним, че през 2018-та агенцията не се поколеба да подложи СпейсЕкс на проверка заради изпушена цигара марихуана в ефир. А междувременно НАСА си затваряше очите пред очевидните гафове на Боинг, дългогодишните забавяния и не пожела да подложи компанията на проверка дори и след катастрофата на два самолета. Трябваше да се стигне до аномалия на мисия на космически кораб… 

Но миналото – минало. Боинг ще получи втори шанс през този месец. И въпреки че космическите ентусиасти не са се превърнали в големи привърженици на фирмата, особено на фона на успехите на СпейсЕкс, никой не отрича – Боинг има шанс да изкупи грешките си. И това е важно. В продължение на 10 години НАСА разчиташе единствено на услугите на руските кораби „Союз“ за превоз на астронавти до МКС. Вече не е така – корабът на СпейсЕкс „Крю Драгън“ е в експлоатация и вози астронавти. Но американската космическа агенция иска да има резервен вариант. 

А това е един нелош резервен вариант. „Старлайнър“ лети с ракета „Атлас 5“, която използва на първата степен построени в Русия двигатели „РД-180“. И докато Дмитрий Рогозин, шефът на Роскосмос, се дразни на чисто американските двигатели, ракети и кораби на СпейсЕкс, със сигурност ще е по-благосклонен към „Старлайнър“. Все пак поръчките за ракетни двигатели осигуряват пари за Русия. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/