Промени в закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за 2021

4
169
Добави коментар
vsichkifirmi
vsichkifirmi

В Държавен вестник, бр. 104 от 08.12.2020 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИДЗДДС), с преходните и заключителните разпоредби на който са приети следните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО)

Променен е срокът за деклариране, чрез подаване на годишните данъчни декларации (ГДД), и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО – до 30 юни, като се въвежда и начална дата – 1 март.

Тази промяна се отнася до: ГДД по чл. 92 от ЗКПО и срока за внасяне на дължимия годишен корпоративен данък, ГДД на бюджетните предприятия и срока за внасяне на дължимия годишен алтернативен данък, ГДД за дейността от опериране на кораби и срока за внасяне на дължимия годишен алтернативен данък, подаването на годишен отчет за дейността от организаторите на хазартна дейност.

Променен е и срокът за внасяне на данък върху разходите, който подлежи на деклариране заедно с годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО – до 30 юни на следващата година.

Новите срокове за деклариране и внасяне на данъците са приложими и за 2020 г.

Във връзка с изместването на датата на деклариране и внасяне на годишния корпоративен данък – в срок до 30 юни на следващата година, са приети и промени в авансовите вноски по ЗКПО, а именно възникването на задължение за авансови вноски за дадена данъчна година, както и определянето им като месечни или тримесечни, зависи от нетните приходи от продажби за годината, преди предходната година.

Авансовите вноски за текущата календарна година вече няма да се декларират с ГДД, а с нова декларация по образец в срок от 1 март до 15 април на същата година.

Крайният срок за подаване на коригиращата Декларацията е до 15 ноември.
Месечните авансови вноски се внасят, както следва:

за м. януари, февруари и март – в срок до 15 април на текущата година;
за м. от април до ноември – в срок до 15-то число на месеца, за който се отнасят;
за м. декември – в срок до 1 декември на текущата календарна година.

Изменено е допустимото превишение на корпоративния данък над определените авансови вноски – от 20 на сто на 25 на сто, в който случай се дължи лихва за забава. Максималният размер на необлагаемите ваучери за храна е увеличен от 60 лв. на 80 лв. месечно на човек.

Въведена е нова подкатегория към категория IV за данъчно амортизируеми активи, включени в списъка по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, за които е определена максимална данъчна амортизационна норма до 100 на сто – софтуер или право за ползване на софтуер за управление на продажбите; компютри, периферни устройства за тях или мобилни телефони, на които е инсталиран софтуер.

Новата данъчна амортизационна норма е приложима и при определяне на годишните данъчни амортизации на съответните амортизируеми активи за 2020 г.

Предвиден е ограничен период от пет години (до 31 декември 2025 г.), през който разпоредбите, с които се предоставят данъчни облекчения за доходите от разпореждане с финансови инструменти на регулиран пазар и за доходите от лихви от облигации и други дългови ценни книжа, търгувани на регулиран пазар, да се прилагат и по отношение на доходиот същия вид, реализирани на пазар за растеж.

Допълнена е дефиницията на понятието „разпореждане с финансови инструменти”, като са добавени сделките с акции, извършени на пазар на трета държава, който се счита за еквивалентен на регулиран пазар и за който Европейската комисия е приела решение относно еквивалентността на правната и надзорната уредба на третата държава в съответствие с действащото европейско законодателство.

Удължен е срокът за:

прилагане на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 г.
прилагане на данъчното облекчение, представляващо помощ за регионално развитие до 31 декември 2021 г.
инвестиране на преотстъпения данък (в нови сгради и нова земеделска техника) – в срок до края на втората година, следваща годината, за която се ползва преотстъпването