Полезни съвети при ОВК инсталации

1
186
Добави коментар
fire19
fire19

Знаете ли кои са основните и фундаментални компоненти от вътрешната структура на една сграда? Това безспорно са електро инсталациите, ВиК, отоплителните системи, вентилацията и климатизацията. Особено ако става дума за бизнес сграда, офис или промишлено предприятие, изброените по-горе компоненти са важни за здравословните условия на работа и благото на служителите. Ето защо в тази статия ще ви споделим полезни съвети при ОВК инсталациите и какви въпроси може да зададете към един ОВиК монтажник. Да започнем с кратка теория: ОВиК е съкратен строителен термин, който касае съвкупността от отопление, вентилация и климатизация на дадено пространство. За ОВиК услуги може да се говори, когато е налице проект за строеж на големи, средни и малки работни помещения, в които ще бъдат назначени даден брой служители. Често срещани ОВК инсталации има в ресторанти, заведения, кухни, търговски обекти и центрове, офис и административни сгради. Какво включва процесът на ОВиК инсталации?

Самият процес при изграждането, монтирането и поставянето на ОВиК инсталации е комплексен и изисква пълно разбирателство от двете страни. Тоест, трябва да работите с квалифицирани експерти, които да ви обясняват всички особености по проекта. Най-общо обаче можем да ви насочим, че при този тип услуги е супер важно да се изгради проект, схема и да се направят професионални чертежи, тъй като не се изчерпват задачите с едно окачване на тръба Ф-15, например. Още една важна стъпка преди началото на процеса по монтиране на системи за отоплителние, вентилация и климатизация касае избора на качествени материали. Няма нужда да ви обясняваме, че предварителният подбор и селекция на надеждна строителна фирма с опит и експертизъм са от витално значение за цялостното изпълнение на проекта. Ето защо ще се спрем на правилния избор на материали и пособния, които са необходими за качествено направените ОВиК инсталации.

Колкото по-добре разпределите бюджета за такъв голям проект, толкова по-ефективно ще бъде цялостното укрепване, монтиране и изработка. Отделете време да се консултирате с монтажисти и не се притеснявайте да питате, ако имате и капка съмнение или усетите несигурност. Колко време отнема монтирането на ОВиК инсталации?

Един от най-често срещаните въпроси касае времетраене на самия процес по монтиране. Реално при всеки проект времето би било разпределено по различен начин и скоростта на изпълнение ще бъде с различен темп. Също така трябва да имаме предвид възможността от появя на непредвидими обстоятелства като например проблем с доставката на материали, погрешно взети размери, счупване и повреда на материалите в процеса на монтаж. Всичко може да се случи дори когато работите с професионална фирма, защото никой не е застрахован. При всяко положение обаче срокът за изпълнение не се проточва с дни и седмици. Ако става дума за ресторант, то ОВиК инсталации се монтират с перфектно направен план – за около 5 работни дни. Разбира се, ако имате интерес да се приключи по-бързо, трябва лично да изкоментирате идеите, нагласите и приоритетите ви с ОВиК монтажистите. Не забравяйте всеки въпрос, който изникне в процеса на работа, да го задавате, за да имате коректна обратна връзка.