11 отлични ползи от ходенето в гората

14
198
Добави коментар
obiavite
obiavite

наете ли, че в Япония ходенето в гората се смята за много полезно. Ефектите от него са открити от Медицинското училище Nippon в Токио.

Съществуват толкова много факти свързани с ходенето сред природата, за които сме сигурни, че дори не сте и подозирали. Поради тази причина, събрахме някои от тях, в тази статия и решихме да ви ги представим. Дано в условията днес да намерят своето приложение и материалът да агитира повече от вас към планински туризъм и разходки в гората.

10 ползи от ходенето пеша в гора

1. Въздухът в гората е богата на полезни вещества. Такива се отделят от дърветата. Ето, защо е добре да се възползвате от него. Доказано е, че един път седмично разходка, сред природата зарежда белите дробове за цяла седмица с нужния кислород и полезни вещества;

2. Разходките в гората помагат за намаляване на депресията. Това, че сте близо до дърво, може да намали лошите мисли. Този факт е доказан, чрез проучвания над хора, живеещи в големи градове. Така например, едно изследване, направено в Лондон установило, че хора, живеещи в близост с парк, се радват на много по-стабилно психично здраве.

3. Разходките в гора, понижават кръвното налягане

Според изследване направено от японски учени, хората, ходили по-често и наскоро в гора, имали стабилно, нормално кръвно налягане. Това е така, за разлика от тези, които не са излизали от рамките на градските райони.

4. В гората почти всеки звук успокоява

Спокойствието и тишината на районите в гората са част от атракцията на тези места. Шумовете навяващи за природата, които чуваме в гората, оказват положително влияние на мозъците ни. Така, например песента на птиците, живеещи в короната на дърветата оказва чуден ефект, над настроението и карат всеки да изпитва блаженство и хармония в сърцето и разума си.

5. Повече кислород до мозъка

В резултат липсата на замърсяване в гористите местности и това, че всяко дърво произвежда голямото количество кислород се обяснява и наличието на по-големи доставки на O2, до мозъка при разходки. Едно зряло дърво може да произведе, около 100 кг кислород на година, а това е достатъчно за живот на двама.

6. Горската разходка допринася бързото възстановяване, след болест

Според изследвания в Чалмърс, технологичен университет в Швеция, възстановяването на пациентите се определя от връзката им с природата. Доказано е, че дори виждайки дървета, през прозореца на болницата болните могат да ускорят процеса по възстановяването си, несъзнателно.

7. Разходката в гората предпазва от рак

Оказва се, че в телата ни има клетки, които се борят с раковите образувания. Изследователи от Nippon, медицинско училище в Токио разгледали поведението на участници. Така едните, прекарали три дни в гората и увеличили броя на протекторни клетки в кръвта си.

8. Разходките сред природата, намаляват стреса

Ароматът на гора намалява в пъти симптомите на хроничен стрес. Дървета като кипарис, кедър, бор създават миризми с фитонциди. Последните намаляват нивата на кортизол, хормона на стреса.

9. Разходките в гората подобряват паметта

Установено е, че разходките сред дърветата, подобряват способността за учене и паметта. В резултат на това, сега има тенденция към изграждането на детски градини в гористи местности. Учените стигнали до извода, че децата, които играят в гористи местности, развиват по-добри способности – когнитивни.

10. Горската разходка зареждат с енергия

И дори този факт да е истина, реалност е и това, че помагат да заспиваме.

Хората, практикуващи разходки сред гора, извършват по-добре работата си. Успокояващият ефект от ходенето, сред природата също помага на хората да спят спокойно, през нощта.

11. Горските разходки могат да помогнат на хората с наднормено тегло да отслабнат

Не е изненада, че разходката в парк или гора е по-привлекателна идея. Тя е предложение за хора с наднормени килограми, отколкото час време, прекаран във фитнеса, по бягащата пътека. Така е много по-вероятно хората да се мотивират към план-график с упражнения, отколкото идеята да са в затворен терен и да се потят няколко часа.

Източник: JenskiSviat.com