Как да направите перфектен ремонт на апартамент?

1
201
Добави коментар
fire19
fire19

Всеки един от нас се сблъсква рано или късно, все някога, със строителни и ремонтни дейности, които изискват професионализъм, отношение и каествени материали, за да бъде дългосрочно издържан проект.

Без значение дали става дума за цяло семейство, или за един човек – жилището търпи амортизация. Да, факт, ако имате деца вратите и подовата настилка ще са с доста по-проявена амортизация, отколкото ако живеете сами. Ако живеете в апартамент, мислите ли, че жилището за нуждае по-често от ремонт? Разбира се, в случая трябва да се подчертае, че под “ремонт на апартамент” се разбират различни концепции, които касаят сложността и комплексното отношение към самия ремонтен процес.

Например, може и би трябвало да разделим няколко вида ремонти, които могат да се предприемат във вашето жилище:

Цялостен/ Основен ремонт на апартамент;Частичен ремонт на апартамент;Сезонно освежаване; Интериорни решения и промени и пр.

В този конкретен случай обаче фокусът е върху въпроса как да направите перфектен ремонт на апартамент. Тоест, тук акцентът ще бъдат добрите практики и съвети, вместо дълбочинно разглеждане на отделните видове.

Първа стъпка: Изготвяне на план

Сигурно не го чувате/ четете за пръв път, но почти винаги и за всяко нещо ви трябва план. Е, тук при ремонта на апартамент също ви трябва конкретен и ясен план. Хубаво е да сте решили какво да се прави и да сте взели някакви основни решения. Например, ако знаете, че банята има нужда от ремонт или искате да се остакли терасата – седнете и го запишете някъде в бележника, защото повярвайте – при същинския ремонтен процес доста фундаментални неща (искания и предпочитания) се забравят.

Може би се чудите “Как така?”. Основен аргумент е, че когато дойдат майсторите те ще ви дадат обратна връзка и ще дискутират особености по проекта. Най-вероятно ще ви посъветват при избора на материали и ще ви насочат, излагайки пред вас добри практики. Например, подовата настилка – ламинираният паркет трябва да се реди вертикално. Ако вие обаче искате хоризонтално и сте видяли някъде и ви допада – то ако не сте го записали някъде може въобще да не се сетите за това ваше искане. Затова – мине ли ви през ума идея – записвайте я на сигурно място.

Втора стъпка: Бюджет и избор на фирма за ремонт на апартамент

Надали ви изненадва нещо при стъпка под номер две. Гласуването и разпределянето на бюджет има своето основно значение и без финансов ресурс не може да се стигне до никъде. Ето защо, обсъдете ценовия диапазон, в който бихте се разпрострели. Така ще ви е по-лесно да подберете ценови оферти от фирми за ремонт на апартамент в София или друг град. Например, ако имате заделени 15 000 лв за частичен ремонт и освежаване, то надали ще изберете фирма за ремонт, която ви предоставя оферта за 35 000 лв. Бюджетът определяте вие, но все пак чуйте какво имат да ви кажат майсторите с опит. Може би, нещо е забравено в калкулацията и ще се наложи да преговаряте за цената и като цяло за разходите. Бъдете отговорни и отворени за идеи.

Трета стъпка: Гласуване на доверие и контрол

Двуяко ли ви звучи? Няма нищо подобно. При правилен подбор на фирмите за ремонт на апартаменти в София, например, вие ще се спрете на една конкретна. Е, щом сте я избрали – то следователно ще й гласувате доверие. Консултирайте се със специалистите и вижте какви са техните предложения и идеи. Приемете или отхвърлете някои от тях, но не забравяйте, че жилището е ваше и вие малко или много трябва да правите одит на свършената работа и също да давате обратна връзка. В това се изразява контролът. Не бъдете крайни педанти и строги мениджъри, но наблюдайте разумно. Така нещата ще се получат перфектно!