УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса 34 спътника на УанУеб!

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: ракетата „Союз-2.1б“ по време на днешното излитане от космодрума Байконур. Фото: Роскосмос

22 август 2021 г. 19:10 ч.

Светослав Александров. След двудневно отлагане поради технически причини, ракетата „Союз-2.1б“ излетя тази нощ в 01:13 ч. българско време от космодрума Байконур. Девет минути след началото на мисията ускорителният блок „Фрегат“ се отдели благополучно от третата степен на носителя и през следващите часове въведе 34 спътника на британската компания УанУеб в техните целеви орбити.

Съгласно информацията, публикувана от фирмата, с всички спътници е осъществен радиоконтакт.

След днешния пуск групировката на УанУеб нараства до 288 спътника. Когато броят работещи сателити достигне 648, ще може да започне и глобалната услуга за високоскоростен интернет. Това се очертава да стане през 2022 година.

Напомням на читателите, че УанУеб е основният претендент за конкуренция на проекта на Илон Мъск „Старлинк“. Разбира се, групировката на „Старлинк“ е съществено по-голяма, като броят работещи сателити на Мъск възлиза на 1622. 

Досега са проведени общо девет полета на руски ракети за нуждите на УанУеб, а от тях три (включително днешният) – от територията на космодрума Байконур в Казахстан. Изстрелвания се осъществяват още от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана, а също така и от новия руски космодрум Восточний. 

За повече информация: Роскосмос, OneWeb

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/