Повече от невероятно: Има животни, за които не сте подозирали, че съществуват

1
166
Добави коментар
epis
epis

Тези създания не просто са странни – природата ни поднася видове, за които не сме чували и могат да ни хвърлят в недоумение

От подводните обитатели до сухоземните животински видове – има толкова причудливи създания на природата, за които не само не сме подозирали, но могат да ни хвърлят в дълбоко недоумение. Някои се срещат изключително рядко или в трудно достъпни места, които едва ли бихме успели да посетим някога.

За сметка но това имаме възможност да прочетем за тях и да се дивим от разстояние.

Ето някои представители, които заслужават нашето внимание:

Капка

Това е дълбоководна риба, населяваща водите в районите на Австралия и Тасмания. Нейното тяло е като желе с по-малка плътност от тази на водата. Случва се често тя да попада в мрежите при риболов, защото прави компания на раци и омари, заради което вече е застрашена от изчезване.

Също като хората, тя отглежда своето потомство в подобие на детска градина или кооператив. Майките и татковците се събират на групи и заедно бранят малките си от опасностите на околната среда.

Какапо

снимка: imgur.com

Единственият в света папагал, който не лети. Може да бъде открит в Нова Зеландия, а името му означава нощен папагал. За да се ориентира в мрака той има пера като мустачки по лицето си, обонянието му е силно развито и излъчва аромат на мускус, което е притегателно средство за останалите от този вид.

При възникнала заплаха той има свойството да се вкаменява напълно неподвижно. Според данни на експертите към днешна дата има оцелели не повече от 150 какапо, а усилията на природозащитниците са в посока те да продължат да се размножават.

Огромен кокосов рак

Какво го прави кокосов? Той има толкова силни щипки, че те могат без проблем да строшат кокосов орех, за да се нахрани с него. Счита се за най-голямото живо членестоного на планетата, което достига до около 40 сантиметра, а разкрачът му е близо метър широк.

Характерно за него също е да отмъква лъскави предмети от къщите, също като свраките. Заради тази своя особеност той е наричан и палмов крадец.

Живее в областите на Индийския и Тихия океан.

Розов броненосец

Това е пясъчен плувец, който изглежда като торпедо и дните му минават под земята, но големите му предни лапи се движат така през пръстта, все едно плува във вода. Реално той не е толкова страховит по размери, малък е и достига на дължина около 100 мм. Типични за него са сухите тревни и пясъчни равнинни полета на Аржентина.

Гривест вълк

Описван е като червена лисица, качена на кокили, но е вълк – гривест вълк.

Ако се натъкнете на такъв екземпляр, може да усетите изявено безпокойство, защото той е около 1 м висок и тежи до 25 кг. Дългите му крака са спомогнали за адаптиране към начина на живот в пасищата с висока тревиста растителност.

Козината му е в ярък цвят – червеникавокафява или златистооранжева, която контрастира на дългите му, черни крака. Около врата му има оформена гъста, черна грива, на върха на опашката си има по-светла част и бяло петно в гърлената зона на главата.

Когато той се сблъска с враг, гривата му настръхва, за да го изплаши. Притежава и специфична неприятна миризма, заради която се е сдобил с прякора си „вълчи скункс“.

Заек като ангорска котка

Ангорският заек има натурална афро прическа. Благодарение на своята козина той се радва на голям интерес в Турция, откъдето произхожда, и го отглеждат именно заради дългата и копринено мека вълна.

В миналото този вид са били популярни сред френските кралски особи, които ги обожавали като домашни любимци. В началото на 19-ти век се пренасят и в земите на Америка.

Полумаймуна Ай-Ай

Внимание: носи нещастие!

Ако полумаймуната ай-ай знаеше каква символика носи със себе си, сигурно щеше да влезе в кожата на хамелеон. Има поверие, че срещнеш ли мадагаскарската ръконожка, това е нещастен знак и в резултат на това тя става жертва на убийство от страна на местните жители.

Ай-ай е със здрави зъби, тънки нокти и дълъг среден пръст, с който улавя лаврите от кората на дърветата.

Необичайният бозайник обикаля нощем горите, за да се изхранва, докато денем прекарва часовете си в сън.

Трирогов хамелеон

Снимка: YouTube

Наричат го хамелеон на Джаксън. Забележителен е със своите три рога, разположени на лицевата част на главата. Не е по-голям на дължина от 30 см, също като другите хамелеони върти очите си в две различни посоки едновременно и умее да променя цвета си.