Международен фестивал на традиционната храна

1
151
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

В дните 27-29ти август Исторически парк ще бъде домакин на Международния фестивал на традиционната храна.

Международен фестивал на традиционната храна

Посетителите ще вкусят черноморска кухня от село Българево, ястия от Северозападна България и Трънското ждрело. Те ще се запознаят с ядливите горски гъби в нашата страна, ще хапнат гозби, приготвени с тях и още много други. От Родопите ще опитат синдирмьо и патетник и ще пийнат матан. Майстор от родопското село Бориково ще покаже как се бие масло и се пълни тулум за приготвянето на прословутото тулумено сирене по рецепта отпреди половин хилядолетие.

За най-малките гости ще има палачинки от лимец, обилно намазани с естествени сладка, маджун и много мед.

Гости на събитието ще бъдат арменски и турски майстори готвачи. От Националната академия „Кулинарен историк“ и Музея на хляба и традиционните храни ще ни запознаят с кулинарните традиции от древността. Предвидени са и много други изненади.

Ето каква ще бъде програмата в трите фестивални дни.

В петък, 27и август,

през целия ден ще има пазар на фермерски продукти. Ще бъдат представени млечни изделия, производители ще изложат тахани от различни видове ядки. Посолството на Индонезия ще изложи щанд с кулинарни изкушения и сувенири. Ще има вкуснотии от Музея на хляба и традиционните храни, естествени продукти от зеленчуковите градини на Исторически парк и още много други.

Майстор от родопското село Бориково ще приготви бито сирене и родопска брънза, а друг от село Крепост ще ни запознае с технологията на приготвяне на кремообразното сирене от овче мляко, наречено кротмач.

Посетителите ще хапнат ястия от родопската кухня – синдирмьо и агне под черупня; палачинки от лимец със сладка без рафинирана захар и над 10 вида мед.

Състав за народно творчество при НЧ „Искра-1905” от с. Николаевка, общ.Суворово ще изпълни народни песни и ще представи домашно приготвена от тях ястия.

Щандът с арменската кухня ще предложи шиш в лаваш и медена торта, а турски майстор – 8 вида дундурма, 4 вида баклави и кюнефе.

Вечерта пред Тракийския дворец, посетителите ще наблюдават демонстрации от реконструктурския екип на школа „Величие“ към Исторически парк. Ще има музикални и танцови изпълнения от местни състави и други изненади.

В събота, 28и август,

програмата на фестивала на традиционната храна ще бъде по-богата. Освен всичко описано за предходния ден, наш гост ще бъде групата за народно творчество от село Чилнов, община Две могили. Те ще изпълнят народни песни, ще нагостят посетителите с традиционните си домашно приготвени ястия и ще покажат тъкани, ковьори и възглавници с характерна за района украска.

Посолството на Индонезия ще представи индонезийски танци от танцова група „Очарователните рози на Архипелага”, ще изложат щандове с ястия и сувенири.

От Музея на хляба и традиционните храни гр. Копривщица ще приготвят ястия от неолитната епоха в автентично възстановени съдове от разкопките край Оходен. Те ще ни върнат в древността с възстановка на автентични облекла и оръдия на труда – хромели за мелене и глинени съдове.

Майстори от с. Българево, община Шабла ще приготвят традиционните рибена чорба и черноморски миди с ориз и девисил.

Фестивалният ден ще завърши пред Тракийския дворец. Посетителите ще наблюдават демонстрации от реконструктурския екип на школа „Величие“ към Исторически парк, музикални и танцови изпълнения от местни състави и други изненади.

Програмата на последния фестивален ден,

неделя, 29ти август, ще бъде много сходна с предишните два. Отново ще бъдат изложени млечни продукти от различни ферми, тахани от разнообразни ядки и семена, индонезийски сувенири и вкуснотии и т.н.

От Музея на хляба и традиционните храни ще приготвят храна от неолитната епоха в автентично възстановени съдове. Освен това ще ни върнат в древността с възстановка на облекла и оръдия на труда от тази епоха.

Как се прави бито сирене и родопска брънза ще ни покаже майстор от село Бориково, а от село Крепост ще ни запознаят с технологията на приготвяне на кремообразното сирене кротмач.

Щандът с Арменската кухня ще предложи шиш в лаваш и медена торта, а турски майстор – 8 вида дундурма, 4 вида баклави и кюнефе.

Ще има дегустация на акациев мед, добит в различни райони на страната. Ще хапнем палачинки от лимецово брашно, намазани с естествени сладка без захар, много видове мед, пресни плодове и ядки.

За най-малките посетители ще има детска работилничка и щанд с дърворезба на майстор Кирил Кирев от село Крепост, Хасковско, както и работилничка „Засади сам градинка в чашка“ от сдружение „Няма невъзможни неща”.

Затова, ако все още не сте разгледали парка, може да съчетаете посещението с присъствието ви на гореспоменатото събитие.