Какво е мастър ключ и къде е приложим?

1
163
Добави коментар
epis
epis

Може никога да не сте чували за това понятие „мастър ключ“, но със сигурност сте посещавали помещения, които са разполагали с такъв. Всеки професионален ключар в Пловдив и страната, като Ferismith, ще ви каже, че повечето обществени сгради са устроени именно по този начин – с мастър ключ. Нека да видим какво точно представлява този вид ключ и можете ли и вие да се възползвате от подобен. Да започваме.
Секретни ключалки с мастър ключ
На практика звучи много добре един единствен ключ да отключва всички врати, но като недостатък можем да споменем, че това е сериозно предизвикателство пред постигането на високо ниво на сигурност. Заради това, тази практика не се прилага, не и в този ѝ вид. Системите с мастър ключ всъщност освен главен ключ имат по един индивидуален ключ, който отключва всяка врата заедно с мастър ключа. Системите за подобно заключване могат да се изградят на няколко нива.

Например на „едно ниво мастър ключ система“ се наричат тези, които се състоят само от един мастър ключ и един индивидуален за всяка врата. На „две нива“ са тези, които са с един мастър, един индивидуален и един, който е за някоя група от врати, например за целия етаж. „С определени зони за достъп“ са тези мастър ключове, които всъщност не отключват всички врати, а само определена група от врати, например касата, трезора и счетоводния офис.

Какво представляват самите ключове?
Ако се питате как така една врата може да се отключва от два ключа, които са различни, сега ще обясним по-подробно. Ключарите изработват секретен ключ, който да има 3 щифта и две отделения. Индивидуалният ключ, който отключва само и единствено една врата, притиска само първото отделение, докато мастър ключът притиска второто.
Кои сгради най-често се възползват от мастър ключове?
Безспорно, да притежавате мастър ключ за всичките ви имоти не е добро решение. Въпреки това обаче има много сгради, за които мастър ключовете са избираното заключване, заради улеснението. Такива например са хотелите и къщите за гости с много стаи. По този начин, дори и да се загуби ключа от стаята, тя винаги може да бъде отворена. Такива са болниците и офис сградите, обитавани от големи корпорации. Не е рядкост мастър ключове да използват и складовете, които се отдават под наем.

В училищата и спортните зали, където има много шкафчета също разчитат на тази система за отключване. Идеята е, че ако някой загуби ключа си, персоналът все пак да може да отвори вратичката без да се налага да се разбива ключалката, за да може човекът да си вземе вещите.

Ако сте наемодател и отдавате стаи под наем в голяма къща, тогава това също може да е вариант за заключване. Важно е обаче да уведомите наемателите, че и вие имат ключ от тяхната стая.

В какви ситуации не е добре да се използват мастър ключове?
Общо взето навсякъде, където трябва да се постигне високо ниво на сигурност, тази практика не би свършила работа. Когато става въпрос за входната врата на вашия дом и интериорните врати, мастър ключът е напълно непрепоръчителен. За да можете качествено да защитите жилището си е необходимо всяка врата да си има собствен ключ. Ако притежавате и заден вход – той също. В противен случай рискувате, ако загубите мастър ключа и той попадне в ръцете на неподходящи хора, да застрашите цялото си имущество. Ако пък се използва мастър ключ за всички апартаменти в дадена сграда преди тяхната продажба, то тогава всички лица трябва да бъдат предупредени.

Изобщо системите с мастър ключове трябва да се използват само от хора, които имат законен достъп до дадените помещения или сгради. Тази система за заключване е била създадена за улеснение, а не за злоупотреби. Също така тя може да е и много полезна в обществени сгради, при възникване на пожар, наводнение или друг инцидент.