Астронавтите Тома Песке и Акихико Хошиде изпълниха историческа космическа разходка

1
176
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: европейският астронавт Тома Песке по време на историческата „космическа разходка“. Photo credit : NASA TV 

13 септември 2021 г. 01:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 12-ти септември, астронавтът на Европейската космическа агенция Тома Песке и астронавтът на Японската космическа агенция Акихико Хошиде излязоха в открития космос. Това беше исторически миг в световната космонавтика – за пръв път бе проведена „космическа разходка“ от двама души, нито един от които не бе представител на една от големите държави със способност да изпраща самостоятелно хора в космоса – САЩ, Русия или Китай. 

Формално погледнато днешната извънбордова дейност бе американска, доколкото Хошиде и Песке бяха изстреляни в орбита посредством американски космически кораб „Крю Драгън“, излязоха в открития космос от американския сегмент и бяха облечени с американски скафандри. Така че би могло да се каже, че днес за пръв път имахме американска „космическа разходка“, без участниците в нея да са американци. 

Хошиде и Песке прекараха общо 6 часа и 54 минути от външната страна на Международната космическа станция. През това време те монтираха подпорна скоба към гредата „П4“. Тя ще облекчи работата на астронавтите при инсталацията на втория чифт модерни слънчеви панели, които ще позволят на МКС да бъде експлоатирана до 2030 година. Този чифт ще бъде изстрелян догодина чрез товарен кораб „Карго Драгън“. Напомням на читателите, че първата двойка панели бе доставена в космоса през това лято и е вече в състава на станцията.

Проведената днес извънбордова дейност бе общо 244-тата по строежа и поддръжката на МКС след изпращането на първия модул на станцията „Заря“ през 1998 г. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/