Кое е по-важно за съня: Неговото качество или достатъчно количество

1
144
Добави коментар
epis
epis

Нашето пълноценно здраве от гледна точка на психическо, както и на физическо ниво, зависи до голяма степен от съня ни. Ако будуваме и не спим достатъчно, това ще се отрази на продуктивността ни, ще се чувстваме неадекватни и няма да сме полезни нито за себе си, нито за околните. Трудно е да си събереш мислите след такова изтощение и системно недоспиване. Всъщност и прекаляването със съня не е желателно, защото може да повиши риска от сърдечни заболявания или диабет, както и да ни превърне в апатични личности.

Има ли златна среда? Учените отдавна проучват дали има закономерност между здравето ни и количеството, което прекарваме в сън на леглото. Сега те са на мнение, че качеството е далеч по-приоритетно от количеството.

Добрият сън е ценен за мозъка
При липса на почивка, която е наистина качествена, не можем да очакваме нищо сериозно от себе си. Физическите и когнитивните ни показатели спадат, а кафето не е в състояние да ни помогне, нито суперхраните или напитките.

Има и индивидуална постановка. Ние от самото си раждане хората сме програмирани различно. За някои от нас шест часа сън може да се окажат напълно достатъчни, докато други не могат да отворят очите и след осмия час.

Колкото и да се отличаваме по този параметър, резултатите са идентични. Лошият сън при всички е способен да сведе до минимум точността на преценката, бързината на критичното мислене и прагът на търпение. Влияем лошо и на имунитета си, метаболизмът ни страда, заради което качваме килограми, повишава се кръвното ни, стареем много по-бързо. Нервността и липсата на съпричастност ни вкарва в различни конфликти и увеличава раздразнителността ни.

Спалнята ни дарява с лечебна терапия
Когато тялото е в покой, мозъкът не спира да е активен. Напротив! Точно тогава клетките ни се възстановяват, мускулите и тъканите се обновяват и организмът ни синтезира важни протеини и хормони. Централната нервна система се освобождава чрез мозъка от токсините, натрупани през изминалия ден.
Могат ли хапчетата да помогнат
Качествената почивка няма аналог! Не съществува лекарство или добавка, която може да я замести. Хормонът на съня – мелатонинът регулира цикличността на активността и съня, а осигуряването на спокойствие рефлектира върху естествените регенеративни процеси. Само по този начин ние можем да се излекуваме, ако сме болни, да се снабдим се енергия за следващия ден, да си гарантираме добра памет и остър ум, да подпомогнем имунитета си.

През тази част от денонощието се активира производството и функцията на стволовите клетки, регулира се кортизолът – стресовият хормон. С добър сън може да окажете влияние и върху чревните бактерии, които също са част от имунната система на организма.

Ако някоя сутрин станете от сън, без да се чувствате свежи и заредени с енергия, а мудността ви преследва непрекъснато, излишно е да мислите за по-високи дози кофеин. Трябва да направите нещо съвсем различно. Оптимизирайте съня си! Вижте какво работи за вас и как да промените настоящата ситуация. Може би вредните храни са ви проблем или прекаляването с определени напитки? Променете навиците си и начина си на живот, ако е необходимо, за да се радвате на качествен сън. Ще разберете, че сте постигнали заветната цел, когато се събудите жизнени и в добро настроение.

Няколко стъпки към стратегия за пълноценен сън:

1. Легло, матрак, възглавница

Започнете от удобството, защото ако не ви е комфортно по време на сън, това може да се отрази на физическите ви параметри. Болките в кръста, гърба или врата не са хубав знак.

2. Релакс с аромати

Доверете се на етеричните масла за пълноценен релакс. Лавандулата отдавна е известна със своето успокояващо ухание. Ароматизирайте спалното бельо и стаята с нея, а после се отпуснете и отдайте на магията на сънищата.

3. Лека храна и без алкохол

Не преяждайте, нито прекалявайте с алкохола късно вечер, защото така със сигурност си гарантирате влошено качество на съня.

4. Атмосфера на мир и тишина

Погрижете се за нея, като се фокусирате не само върху спалнята, но и във всяко помещение, което обитавате преди лягане. Не се напрягайте със стресиращи и ненужни новини. Напрегнатите филмови сериали или киноленти също не са за препоръчване.

5. Мека и приятна пижама

Дрехите за сън трябва да са комфортни за тялото, без да стягат или материята да ви притеснява по някакъв начин. Вашето спокойствие е на първо място.

6. Оптимална температура

Нито ниската, нито високата температура е удачна. Придържайте се към стойности, които са оптимални за вас самите и не смущават съня ви.

Ако знаете нещо друго, което може да окаже позитивен ефект, трябва да го опитате непременно. Изградете си план с вашите действащи методи и ги прилагайте последователно, ден след ден. В дългосрочен план ще се почувствате по–щастливи, по–здрави и продуктивни.