Между наука, изкуство, дигитални решения и екология, мода, живопис са пресечните точки в събитията от Европейската нощ на…

1
139
Добави коментар
Mega-Com
Mega-Com

Проявите са от 24 до 27 септември, стартът ще бъде даден в Центъра по растителна системна биология и биотехнология

 

С представяне на възможностите за кариерно развитие на изследователи на 24 септември в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив ще бъде даден старт на кулминацията от проявите в проекта „К-ТРИО 5 – Европейска нощ на учените 2021“. 4-дневната програма в Града под тепетата до 27 септември включително е наситена със събития с пресечни точки между наука, изкуство, екология, мода, фотография, живопис, литература, дигитални решения, математика и др.

Пловдив е един от 5-те български градове, сред които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се на 24 септември в кулминацията на „Европейска нощ на учените 2021“. Надсловът на проекта за  шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Началото на проявите за тази година бе поставено на 3 юни също в Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив.

Проявите от програмата на Европейска нощ на учените протичат при огромен интерес

На 24 септември 2021 година директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доц. д-р Цанко Гечев ще открие Европейската нощ на учените 2021 виртуално и реално чрез кръгла маса под надслов: „Зелената сделка – хоризонти за наука”. Доц. д-р Цанко Гечев ще представи възможностите за кариерно развитие на изследователи. „Ще бъдат презентирани и два от проектите на ЦРСББ, ще бъдат наградени и победителите във Фотоконкурса „Природата“, споделиха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Весела Казашка и доц. д.ф.н.  Петя Бъркалова. На кръгла маса ще бъдат дискутирани въпросите за кариерното развитие на учения, феномена на „възкръсващите растения“,  промените в климата и влиянието им върху живота на хората и растенията.

Лингвисти  и биолози ще търсят отговор на въпроса защо лингвистите и генетиците говорят на един и същ език в разговор на тема „Генеративна граматика на гените“.

На 24 септември 2021 година Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” ще се присъедини и за пореден път ще се включи в събитията, свързани с Европейската нощ на учените в град Пловдив. Ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак ще   открие Европейска нощ на учените 2021. В програмата на е включено  модното ревю на студенти от катедра „Дизайн“ с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Интервюто е на тема: „Зелената сделка в модата“ и ще бъдат представени модели, изработени от екологични материали.

Доц. д.ф.н. Петя Бъркалова ще представи книгата с интервютата „Пловдив и смислоносците. 10 истории за принадлежност”. Книгата е разговор с учени и университетски преподаватели, с хора на науката, изкуството и образованието, които са носители на награда „Пловдив“. В това шесто поред издание, журналистката Ваня Драганова разговаря с тях, защото те знаят какво е въздействие и признание, но същевременно са  „войници на съдбата“, които  носят академичното кредо като адмиралски жезъл „в раницата си“. Те са вдъхновяващи личности, които са спечелили стотици хора, защото се интересуват от истината, красотата и доброто.

В автобиографичните (наративни) интервюта, „героят“ на разказа е оставен сам да разкаже историята си: като устно споделени преживявания, спомени, „случки“ и етапи,   като биографична равносметка. Нашият „встъпителен въпрос“ кръжи около въпроса „Кога и как  разбрахте, че Пловдив е вашата съдба“? Журналистът е в ролята само на съпричастен  слушател, който „записва“ една  история за свързаност и надникване в себе си: свързаност с града – Пловдив като низ от „лични времена“, Пловдив като „място на случване“, Пловдив като „око на бурята“  и  като тихо убежище, Пловдив като  … съдба.

Нарекохме ги  смислоносци заради творчеството им и заради човешките им качества; заради уменията им да създават последователи; заради уменията да докосват „другия“; заради разпростирането на творческите им вектори далеч зад пределите на „своето“; заради многообразните ненатрапчиви  докосвания до ценности, идеи и хоризонти; заради откритията им за траекториите на смисъла.

На 25 септември  са планирани събития и в „Артклас Център“ – Пловдив.  Те  включват: награждаване на победителите от Фотоконкурса „Науката в  училище”, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години, както и творческо ателие за възрастни.

Асоциацията за кариерно развитие предлага ученици, студенти и гости да дискутират по проблемите на науката и  изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството. Темата на дискусията е : „ Пресечните точки на науката и изкуството”.  

Европейската нощ на учените 2021 година в Пловдив ще приключи на 27 септември  в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с изложба  на 15 творби живопис на ученици от гимназията под надслов „Градски хоризонти“.  Част от творбите ще са разположени в новия STEAM център на училището, а друга част – в двора на гимназията.  Ще бъдат представени и новите перспективи за обучението чрез наука, технологии, инженерни решения, изкуство и математика. Изкуството са важна част от STEAM базираното обучение чрез  намирането на творчески решения и нестандартни подходи.

През юни първите  събития  от програмата за град Пловдив бяха два семинара. Единият се проведе в  Центъра по растителна системна биология и биотехнология, а темата на семинара беше: „Стратегически насоки на Европейския съюз за таланти в науката“. Той бе предназначен за утвърдени изследователи, научни мениджъри и ръководители.

Целта му бе да запознае участниците с тенденциите в европейската политика за изследователите и с процедурата за прилагане на Стратегията за човешките ресурси в науката.

Другият семинар се проведе в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Със зададената си тема „Как да говорим за наука“ той бе насочен към млади учени, докторанти и изследователи, които биха желали да подобрят уменията си да говорят за  наука и да представят изкуството. Двата семинара преминаха при изключителен интерес и провокираха много въпроси у участниците.

Проектът „K-TRIO 5 – Европейска нощ на учените“ се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020 bis”.  Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) е част от консорциум участници, сред които са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, сдружението форум „Наука”, Бургаският  университет „Проф.д-р Асен Златаров”, Тракийският университет, Русенският университет, БАН – ИМИ и  Клуб „Млади таланти“  и Регионалният исторически музей – София.

Акцент в програмата за Пловдив е поставен върху дигиталното представяне на съдържанието на традиционната Пътна карта на събитията, затова провеждането на Европейска нощ на учените и „свързването” с широката публика ще се осъществява хибридно – на място и отразено чрез цифровите технологии и интернет. Програмата е подготвена така, че да стигне до възможно най-широка публика – в това число млади хора, да доближи изследователите и хората на изкуството до обществото, като влезе буквално в дома им.

Домакините на „Европейска нощ на учените 2021“  в Пловдив са  подготвили ново дигитализирано съдържание и са  създали програма, която да бъде лесно възприета, да достигне  до публиката,  да ѝ даде възможност за активно участие в събитията.

Представените събития в  Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители.  Включени са конкурси, творчески работилници,  изложби, модно ревю и събития при открити врати.

Организирани са събития чрез Facebook, а след това и срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, които според ситуацията с COVID 19 могат да бъдат посетени намясто (при спазване на всички правила за безопасност) или да бъдат посетени онлайн, чрез предоставените линкове, разказаха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Весела Казашка и доц. д.ф.н.  Петя Бъркалова.

На страницата и YOU TUBE канала на ЦРСББ ще бъдат качени две видеа, които представляват разговор с д-р Веселин Петров за феномена на феникса при растенията и с д-р Амол Нанкар за промените в климата и как учените реагират на това предизвикателство.

През месец август бяха  обявени и два фотоконкурса. Единият  фотоконкурс бе със заглавие „Науката в училище”,  а другият – „Природата“. Фотоконкурсите бяха разпространени чрез Фейсбук. Фотоконкурсите целят да привлекат за участие хора от всички възрасти, които  са докоснати от  света на знанието и които мислят за наука и природа. „Искаме да разберем какво провокира любопитството към природата, как го запечатваме в ума си и  на снимка,  какви емоции ни носи докосването до природата.  Искаме да разберем какво провокира любопитството и любознателността от ученическите години, остава във времето научено и е първото съзнателно докосване до науката.   А може би откриваме, че у всеки човек има един „учен”, запален по любимия предмет!“ – споделиха доц. д.ф.н. Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

Всички събития от предстоящата 4-дневна кулминация от програмата на „Европейска нощ на учените 2021“ ще са достъпни онлайн и в реална среда, при спазване на мерките за безопасност, обясниха организаторите.