Как да се справим със стреса в условията на Covid-19

1
169
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

COVID-19, познат още като коронавирус, е тема номер едно навсякъде около нас вече повече от година и половина. Пускате телевизора и там ви очаква статистика с броя на заболелите и починалите, влизате в интернет и попадате на предположения и прогнози за разитие на вируса, приятел ви се обажда по телефона и неусетно ви въвлича в коментиране на цялата ситуация.

Съвсем естествено е да се притеснявате за своето здраве и за това на своите близки, но ако нещата започнат да излизат извън контрол и да получавате симптоми на тревожност и паник атаки, е време да се замислите как да се справите с това. В настоящата статия сме ви подготвили няколко съвета, които да следвате, за да запазите ума си спокоен по време на пандемичната обстановка.

Спазвайте всички мерки

За да се предпазите от коронавирус, и да не се налага да се тревожите, спазвайте всички мерки, наложени от Националния щаб.

Измивайте старателно ръцете си, особено след допир с други хора, пари и повърхности, изложени на бактерии. Ако не разполагате с течаща вода, използвайте дезинфектант.
Носете маска, плътно покриваща устата и носа на обществени места, особено закрити.
Избягвайте посещение на места със струпване на хора. Спазвайте дистанция от 1,5 – 2 метра с останалите хора.
Не контактувайте отблизо с лица, проявяващи характерни за вируса симптоми.

Спазвам тези мерки, но все още се тревожа

Ако спазвате стриктно противоепидемичните мерки, но все още изпитвате състояния на тревога и паника, ето за какво още да се погрижите.

Избягвайте негативните статистики

Ако ви се гледа телевизия, изберете информационна програма на друга тема, или развлекателно предаване.

В случаите, когато ваш близък започне да говори на тема COVID-19, учтиво сменете темата, обяснявайки, че не се чувствате комфортно да я обсъждате.

Упражнения

Въведете в ежедневието си физически или релаксиращи упражнения. Дали ще предпочетете гимнастика, спорт, йога или медитация, зависи изцяло от вас, но тяхното действие е почти еднакво. Те успокояват ума и подпомагат подреждането на мислите, увеличават хормона на щастието – ендорфин, и подобряват цялостното благосъстояние на организма.

Прекарвайте свободното си време приятно

Това може да се случи по много начини – четене на филми, гледане на книги, разходки сред природата, прекарване на време със семейството, любимо хоби, и тн. Най-важното тук е да избягвате тежки, тъжни и натоварващи сюжети и разговори. Препоръчваме ви комедийни филми, вдъхновяващи книги и много смях с любимите ви хора.

Не се изолирайте от близките си

Макар да се налага да спазваме дистанция, не се изолирайте напълно. Дори да нямате възможност да се видите с любимите си хора на живо, в наши дни има много методи, чрез които да комуникирате с тях онлайн.

Наспивайте се добре

При различни психични състояния като тревожност, най-честият симптом е безсънието. Затова, е изключително важно да се погрижим за съня си. Ако изпитвате трудности да заспите, чаша чай от лайка или ароматна свеж с мирис на лавандула ще ви помогнат. Те успокояват ума и сетивата и предразполагат към добър сън.

Ако сте спазили всички наши съвети и не усещате подобрение на симптомите на тревожност, е добра идея да се консултирате с добър психолог, който ще ви даде ценни съвети!