В готовност за зимата: Какви проблеми възникват често при ежедневната употреба на акумулатори

1
126
Добави коментар
clashbade
clashbade

Есенно-зимните месеци ни поставят пред различни предизвикателства, особено ако сме шофьори и всеки ден се придвижваме с автомобил

Топлите дни са зад гърба ни, а с тях и допустимото подценяване на някои важни компоненти от автомобила. Независимо какъв вид устройства използваме – тяговите акумулатори, AGM, оловно-киселинни или гелови акумулатори, ние трябва да сме информирани за вероятните проблеми, с които можем да се сблъскаме през идните месеци.

Знаете сентенцията, че предупреденият значи въоръжен, която в случая е напълно приложима в натовареното ежедневие.

Оловно-киселинните акумулатори са с относително ниска цена, което ги прави доста популярни, но пък и не се числят към високия клас. С по-внушителен капацитет са геловите акумулатори, устойчиви на разреждане във времето. Хибридните коли и тези със старт-стоп системи, обикновено са с AGM акумулатори, представляващи мрежа от стъклени микровлъкна, напоени с електролитна течност.  Тяговите от своя страна издържат подаването на енергия към консуматори за по-дълъг период. Намират широка употреба при LED осветление, електрокари, инвалидни колички, електромобили.

Признаци на неизправност и препоръчителни действия

Ниските температури влияят на производителността на акумулатора, като я влошават, тъй като той трябва да подава повече енергия, за да стартира двигателя. Броят на уредите, които черпят ток от инсталацията на колата е наистина сериозен, а през зимата се увеличава – подгрев на задно стъкло или огледала, вентилация на купето, затопляне на седалките и т.н.

Студеното време сваля температурата на електролита, увеличава се плътността му, образуват се оловни кристали от разтвора, които полепват по плочите. Ето защо карането на кратки разстояния като цяло не е желателно, но разбира се, ако акумулаторите ви са добре заредени, няма от какво да се безпокоите.

Акумулаторът, който не отговаря на потребностите ви, може да ви донесе неприятни последствия. Ако поставите такъв с твърде висок капацитет, или още по-лошо – с прекалено малък такъв, спрямо препоръките на производителите, бъдете сигурни, че това е значителна грешка. Оставете специалистите да ви консултират, предвид оборудването, пробега и параметрите на автомобила.

Неизправна електрическа инсталация е нещо, което със сигурност не бихме искали да допуснем. Всички връзки трябва да правят добър контакт, да са почистени, както и самите клеми, свързващи акумулатора. Това улеснява проводимостта на тока и запалването е безпроблемно през цялата зима.

Проверявайте периодично работната му среда, а при смяна бъдете убедени, че закрепването е стабилно и се гарантира функционалността на батерията.  

Обърнете внимание на изискванията, на които трябва да отговаря вашият акумулатор, за да сте абсолютно спокойни на пътя през сезоните на влага, дъжд и сняг.

Посетете Dikar.bg, за да си гарантирате максимално изгодна инвестиция!