Силата на юмрука или силата на ума?

1
182
Добави коментар
Novetika
Novetika

Оповестяването на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков не успокои страстите български. Напротив, появи се ново разделение. Този път много по-фундаментално, много по-дълбоко и симптоматично разделение. Получи се дихотомията университет-казарма.

Двете най-ярки кандидатури за президент на Републиката сами по-себе си олицетворяват тези две страни на обществото ни като цяло – от една страна – войска и защита, от друга – духовност и наука.

Радев, генералът, който 5 години е начело на държавата, изгради образа си на разединител на нацията.

Герджиков, за когото голяма част от народа не беше и чувал досега, излезе напред с емблемата на учен и мислител. Някак си естествено се наложи и мисията му – да бъде обединител на нацията.

Дали е така обаче? Дали хората ще накажат човека, който 5 години ги дели на почтени и непочтени, на мутри и честни граждани, на умно-красивите и глупаво-грозните, и ще погледнат с надежда към духовността и науката?

И двамата кандидати са достойни за титлите си – генерал и професор. И двамата са дали много на институциите, които представляват – казармата и университета, войската и науката. На пръв поглед изглежда, че изборът ще бъде много труден. И така ще бъде, ако се гледа повърхностно на този двубой, ако се гледа само от страната на символиката на тези две фигури. Защото изборът казарма или университет е лесен. Лесно е да избереш между войнствеността и одухотвореността. Но това е само на пръв поглед.

Този избор ще бъде труден за българите, защото нацията наистина е дълбоко разделена, защото Румен Радев подклаждаше и насърчаваше ниските страсти, а това е лесно. Лесно е да накараш някого да мрази. Трудно е да го накараш да обича. Лесно е да рушиш, трудно е да съграждаш. Лесно е да разделяш нацията с юмрук и сила. Трудно е да я накараш да се обедини чрез ум, разум и знание.

Далеч съм от мисълта да принизявам ролята на армията и нейната сила. Напротив. Но не може да се сравнява силата на юмрука със силата на ума. Това са „две субстанции, обречени на вечна раздяла“, както би казал Алеко.

И тук идва трудната задача пред българския избирател – не кого ще подкрепи, а какво. Униформата на генерала или тогата на учения. Силата на юмрука или силата на ума.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com