Кои храни помагат да се справим с депресията

1
187
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Депресията често се определя като най-страшната болест на нашето време. Това е така, защото се предизвиква от огромния стрест, който изпитваме в натовареното ежедневие, и често протича тихо, без да обръщаме внимание на симптомите й. Сред тях се включват преумора, сънливост, чувство на безпокойство и тревога, промяна в апетита в едната или другата крайност, апатия, ниска самооценка и други.

Има много начини за самостоятелно справяне с депресивните състояния, като започване на ново хоби, спорт и медитация, но знаехте ли, че и храненето може да ви помогне? Днес ще ви кажем точно как.

Връзка между храненето и депресията

Основната задача на хранененто е да снабди организма не само с енергията, нужна за неговото правилно функциониране, но и с редица витамини, минерали и микроелементи. Когато организмът получава правилното количество вещества, той лесно се справя с ежедневните дейности, тонизиран е и се чувства добре, но когато нещо му липсва, е твърде възможно да се чувствате отпаднали и без енергия, както и меланхолични и тревожни.

Кои храни помагат срещу депресия?
Витамини B6, B12, C и D

Витамините са изключително важни за правилното подхранване на организма и най-вече на ума. При липсата на B6, B12, C и D се отключват негативни промени в настроението, а също така безсъние, чувство за непрестанна умора и апатия. Ето къде да откриете тези витамини:

B6 и B12 – се съдържат в яйца, говеждо, риба тон, кисело мляко, моркови, банани, спанак. Те спомагат за синтезиране на серотонин в организма, познат като хормон на щастието.
Витамин C – намира се в различни плодове като боровинки, цитруси, киви, ягоди. Освен срещу депресия, витаминът ще забави стареенето на клетките, чрез абсорбиране на свободните радикали.
Витамин D – се среща в гъби, сьомга, яйца, мляко, риба тон, а освен това, се синтезира и чрез ултравиолетовите лъчи. Затова е важно, да прекарваме достатъчно време на слънце.

Какао и тъмен шоколад

Шоколадът е добре познат лек срещу депресия, тъга и безпокойство. Той също спомага за увеличаване на серотонина в организма. Консумирайте повече тъмен шоколад, тъй като останалите видове често са примесени със захар и палмово масло и оказват по-скоро обратния ефект.

Омега-3 мастни киселини

Тези сложни съединения оказват огромно влияние върху мозъка и му помагат да работи по-добре. Затова е необходимо да си ги осигуряваме ежедневно. Можем да го направим като хапваме риба, рибено масло, авокадо, ленено семе, орехи и тиква.

И много вода

Консумацията на много течности през деня спомага общото благосъстояние на организма, помага му да остане хидратиран, а оттам – здрав и тонизиран. Имайте предвид, че газираните напитки, кафето и алкохола имат обратния ефект.

Кои храни да избягваме при депресия?

Мазни и пържени храни
Полуфабрикати
Захарни изделия
Кофеин
Алкохол и цигари
Бързи храни
Изделия, пълни с оцветители и консерванти

Всички от изброените по-горе продукти имат ниска хранителна стойност, а вместо това, са пълни с вредни за организма вещества. Те ви карат да се чувствате подути, нервни, а дори и виновни, че сте хапнали нещо вредно.

В допълнение, ще ви посъветваме да се храните според нуждите на организма си, и да не допускате както прекомерно големи количества, така и глад. Ако не успявате да се справите сами, обърнете се към специализиран психолог!