Планиране на сватбата

1
152
Добави коментар
m_dimovaa
m_dimovaa

След като годежът вече е факт, трябва спокойно и трезво да помислите какво ще правите по-нататък. Първото нещо, което трябва да обмислите е колко време да продължи годежа ви. Това зависи от редица фактори, като например идеалната дата за сватбата ви и колко време ще ви е необходимо, за да я организирате.

Обикновено годежът продължава от шест месеца до година и половина или повече. Ако се сгодите през лятната отпуска, а винаги сте си мечтали лятна сватба, уверете се че имате достатъчно време да планирате всичко без да полудеете покрай сватбата.

Не забравяйте, че резервации за най-добрите доставчици и ресторанти се правят година или повече преди събитието.

Изградете си представа за стила

Стилът на сватбата ще се повлияе най-вече от мястото – дали ще е луксозна бална зала или прием в тесен кръг в задния двор. Обсъдете с вашия годеник, къде ще се проведе сватбата (например в родното място на единия от двамата или в града където живеете в момента), и след това започнете да търсите места в съответствие със стила на вашата сватба.

Определете сватбен бюджет

В края на краищата не мечтите, а парите са главният определящ фактор за мащаба и стила на сватбата. И така, какво влияе върху броя на нулите в цифрата за сватбеното тържество?

Официалност: Като цяло, колкото по-официален е приемът, толкова по-скъп е той, като се има предвид, че трябва да съчетаете място, храна и украса с общата изискана атмосфера.  

Дата и време: Съботите, летните месеци и вечерите са най-скъпо струващи за организиране на прием. Място: В много случаи сватбата в големия град е по-скъпа, отколкото в по-малък град.

Изберете дата за сватбата

Изборът на дата за сватбата може да е по-труден, отколкото си мислите. Трябва да вземете предвид няколко неща – колко време вие необходимо, за да се подготвите за сватбата?

Дали на някой от най-близките ви хора не му предстои дипломиране, пътуване или раждане на тази дата? Ако сърцето ви тегли към определено място, фирма за кетъринг, оркестър или фотограф, свободните дни на тези ключови фигури може да изиграят важна роля за решението ви.

Опитайте се да избегнете дати на големи сбирки или събития, които привличат големи тълпи, тъй като това може да затрудни гостите от други места при намирането на хотелски стаи.

След като изберете дата, направете си списък със задачи относно това какво и кога трябва да се свърши.

Изберете шафери и кумове

Време е да уважите най-близките приятели и членове от семейството като изберете сватбената свита. Запомнете, колкото по-рано ги попитате, толкова по-скоро може да се възползвате от помощта им.

Имайте предвид, че членовете на сватбената ви свита са готови да похарчат изкараните с пот на чело пари и да ви отделят ценното си време – бъдете внимателни и любезни като информирате всички за плановете си, отделите им много внимание и се уверите, че знаят колко много ги цените.  

Съставете списък с гости

Когато започнете да съставяте списъка с гости за сватбата, трябва да имате предвид редица фактори. Ако например имате предвид определена церемония или място за тържеството, вие ще сте ограничени от броя хора, които помещението събира.

Какво бихте предпочели да обърнете специално внимание на всеки гост или да вдигнете незабравимо парти за всичките ви приятели и роднини? Ако мама и татко са непреклонни относно това да поканите тълпи от приятели и роднини, ще трябва да ги изслушате – особено ако плащат голяма част от сметката.

Очевидно колкото повече роднини трябва да поканите, толкова по-голям ще е списъкът. А повече гости означава по-голяма сметка, например разходите за кетъринг обикновено се изчисляват на базата на броя присъстващи.  Така че освен мястото, бюджетът също ще окаже голямо влияние на размера на списъка ви с гости.

Наемете сватбена агенция

Ако искате да спестите време и нерви, наемете сватбена агенция за цялостна подготовка, която да ви помогне да подготвите цялото събитие, от обявяването на годежа до медения месец.

Може да наемете и консултант, който само да ви направи план на сватбата – включително бюджет, график, и списък с добри доставчици и ресторанти – преди сами да се заемете с приготовленията.

Друга възможност е координатор на сватбата (което препоръчваме категорично), който ще следи дали всичко върви по план във вашия сватбен ден.

Започнете да търсите рокля

Никога не е прекалено рано да започнете да мислите за сватбената рокля. Започнете с това с кой стил ще изглеждате най-добре. Как? Проучете терминологията преди да отидете в салон за рокли. Прочетете за различните силуети, колиета, шлейфове и багри, които може да ви разкрасят.

Сезонът също ще повлияе на избора ви. Сватбата е в знойно лято? Съчетава се с леки материи като шифон, лен или органза. Зимна сватба? Брокат, изкуствена кожа и кадифе ще ви топлят. Сатен, шантунг и тюл са отличен избор през цялата година.