Асоциация за развитие на София взе участие в семинар за взаимно обучение по проект АГОРА

3
288
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

На 12 октомври 2021 г. АРС и Столична община обмениха опит с партньори от регион Некар-Алб, Прага и Славонски Брод от общия им тематичен клъстер „Неизползвани/недостатъчно използвани места като потенциални обществени пространства.“

София сподели опита си от Дизайн семинара за открити пространства за култура, проведен на 28 септември. АРС сподели интерактивните методи, използвани за задържане интереса на аудиторията и заинтересованите страни. Освен това екипът на АРС информира партньорите за напредъка на пилотния проект „Топлоцентралата“, както и за основните моменти, върху които ще се фокусира Плана за действие за реновиране на пространства за култура в София.

Последвалата дискусия се фокусира върху начините за превръщане на недостатъчно използвани обществени пространства, открити и закрити, в места, предлагащи социални, образователни и/или културни услуги. Социалното измерение на този процес също беше взето под внимание. Партньорите изразиха препоръки, че тази цел може да се постигне чрез подобряване на отношенията със съществуващите общности. Градовете се съгласиха, че идентичността на едно пространство може да се прояви чрез прилагане на предвиждащи широко участие модели на управление и подобряване на културните дейности.

На 18-ти октомври АРС се възползва от възможността да почерпи от опита на партньорите от тематичния клъстер „Възстановяване и икономическа валоризация на мащабно постиндустриално наследство в частна или публична собственост“. На 2-ри ноември ще се проведе още една сесия за партньорско обучение на тематичния клъстер „Синхронизиране между свободните търговски / бизнес пространства в града и потенциалните потребители“.

Проектът АГОРА се изпълнява по програма ИНТЕРРЕГ Дунав и се съфинансира от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).