INNOAIR ВИ ПРЕДЛАГА СКОК В БЪДЕЩЕТО

3
214
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

“INNOAIR е поглед към бъдещето, пречупен през призмата на настоящите проблеми с трафика и замърсения въздух. Стремежът към по-чист въздух формира силно сътрудничество между учени, бизнес и граждани и доведе до амбициозни и безпрецедентни услуги за обществен транспорт, които трябва да бъдат тествани. Радваме се, че подготвяме осигуряването на по-чист въздух в нашия град чрез въвеждането на екологичен обществен транспорт при поискване в комбинация със зелени коридори и зони с ниски емисии.” това каза зам.-кметът Кристиан Кръстев по време на първото издание на форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ в панела “Интелигентни транспортни системи и мобилност”.

По думите му интелигентният автобус е този, който адаптира маршрути и разписания за качване на пътници и подобрява преживяването им. Транспорт, който оперира в съответствие с търсенето на потребителите. Проектът INNOAIR ще предложи точно това – услугата „зелен обществен транспорт при поискване“ – скок в бъдещето. Маршрутът, по който ще се движат електробусите ще се определя от заявките на гражданите, подавани чрез мобилно приложение. Зеленият обществен транспорт ще е достъпен в определени квартали и ще превозва пътниците до най-близкия релсов път – метро станция или трамвайна спирка.

Освен това, INNOAIR работи усилено с изкуствен интелект. По време на проекта в няколко квартала на София, ще бъде извършен анализ на разписания и маршрути от наземният транспорт, който ги обслужва. На база алгоритъм, оценяващ максималният ефект от транспортната услугата (брой пътници, точки на интерес, натовареност на превозните средства, потенциални нови пътувания и др.) софтуер ще предлага промени на съществуващите линии от вече опериращия градски транспорт. За захранване на алгоритъма ще се използват всички налични данни от аналитичната система за броене на пътници в превозните средства, от наземният транспорт към тикет системата и системата за разписания.

Повече за събитието „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“, можете да научите тук: https://greentransition.bg/

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.