Букит Касих – Хълмът на любовта

1
142
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Една от забележителностите, която посетих в северен Сулавеси, е Букит Касих (Bukit Kasih) – Хълмът на любовта. Намира се южно от Манадо, само на около 50 км, но поради двулентовия път, изкачмащ се в планината, отне повече от час.

Като цяло, обществото на Сулавеси, и особено народът на Минахаса, прилагат един девиз в ежедневието си. Той гласи „Всички ние сме едно семейство“ (Torang Samua Ba’saudara) и е отражение и на този туристически обект, известен извън пределите на страната. Мястото е духовно, символ на мира, олицетворение на хармонията между религиите. Тук хората от различните вероизповедания може да се съберат и помолят заедно.

Изглед към входа на Букит Касих

До входа на този туристически комплекс се изисява 55-метров паметник в петоъгълна форма. На всяка от страните му има резбована картина, изобразяваща символ и цитат от свещената книга на всяка една от петте религии в Индонезия – ислям, католицизъм, протестантство, будизъм и индуизъм.

Върхът на Хълма на любовта
На върха на Букит Касих

се намират 5 места за преклонение и молитва – джамия, католическа и протестантска църква, вихара (за будистите) и индуистки храм. До тях може да се достигне по множество стълби. Всичките те са свързани помежду си на върха. Това е крайната точка на пътешествието ни.

Паметникът в началото и храмовете в края ни напомнят, че всички хора, независимо от вероизповеданието си, могат и трябва да живеят в мир и разбирателство.

Хълмът на любовта е разположен в местност, богата на серни източници. Затова, когато се разхождате, ще забележите калдери. Освен това, е заобиколен от зелени хълмове, което прави гледката още по-красива.

От паметника на петте религии към същинския Букит Касих водят множество стълби. На известно разстояние ще видите сенчесто възвишение и пет места за молитва на самия връх. Ще видите в далечината огромно лице, издялано на стената на хълма. Лицето е на предшествениците на хората от Минахса, Тоар и Лумимуут. Следва да им напомни, че не бива да забравяме предците си.

Малката китайска стена

Много туристи, когато гледат стълбите, водещи към върха на хълма, ги оприличават на „малката китайска стена“. На някои места те минават край калдерата и можете да видите серните басейни отляво и отдясно. Само за сведение – това своеобразно стълбище е доста дълго и изморително. Трябва да сте издръжливи и да носите удобни и подходящи обувки. Въпреки трудното пътуване към върха, гледката оттам си заслужава и ще ви подейства ободряващо.

Да не забравяме предците си

На върха на хълма има няколко малки басейна с топла минерална вода. Приятно е да си накиснете краката след изморителното изкачване. Докато си почивате по този начин, може да се насладите на заобикалящата зелена гледка, сенчеста и с много дървета. Пейзажът е прекрасен, на залез или зазоряване. От върха на хълма, ще видите синьото езеро Тондано.

На някое от местата за молитва може да се помолите заедно с хора от другите религии. И помнете – „Всички ние сме едно семейство“.