Тенденциите от SUPERSALONE – Списание още за КЪЩАТА – Строителство, Архитектура, Проектиране | ka6tata.com

2
182
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

Дългоочакваната Седмица на дизайна в Милано най-после се проведе на живо миналия септември под името Supersalone. И не само показа посоката, в която вероятно ще се развиват световните изложения за дизайн, но и главните тенденции в дизайна за интериора за следващите години. 

 

Благополучие, устойчивост, безопасност и рестартиране са най-употрябваните думи и преди, по време и след самата седмица на дизайна в Милано 2021 г.

 

Устойчивост е главната дълготрайна тенденция и тя бе демонстрирана както в организацията на самия панаир, така и в подбора на материалите и дизайна на мебелите. 

Два примера за това как марките и дизайнерите възприемат тези макро тенденции от най-известните имена в сферата на дизайна на мебели – Патриция Уркиола и Филип Старк: Nuez Lounge Bio на Patricia Urquiola за Andreu World е направен от биоразградима пластмасова черупка и покрит с рециклируем текстил и има въглероден отпечатък равен на този на дървото.
 

Обявен за първия в света 100 процента устойчив шезлонг, Nuez Lounge Bio може лесно да бъде отделен от основата си, когато животът му изтече.

Nuez Lounge Bio на Patricia Urquiola за Andreu World.
Снимка:Andreu World
 

 

А новата колекция на Philippe Starck от дървени столове Adela Rex за Andreu World е изработена изцяло от шперплат и е част от проекта за 100% чисто дърво. Направена е само от избрана дървесина от залесяване на собствена земя на компанията. Всички компоненти лесно се отделят и рециклират в края на техния полезен живот, а дизайнът съчетава перфектно три части без фитинги, винтове или допълнителни материали.  
 

  

Щандът на MATTONI.                                                                                                                      Колекция на Philippe Starck столове Adela Rex за Andreu World.
Снимки:Теменужка Захариева
 

Повърхностите, които стимулират сетивата ни, са все по-предпочитани и се стремим към интериори, които ни приближават до природата и подобряват нашето усещане за благополучие. Невроархитектурата и така нареченият „глад за допир“, предизвикан от ограниченията на пандемията, ускорява тази тенденция. Виждаме много текстурирано дърво, ватирани тъкани и букле в тапицериите.

 

Продължава да нараства интересът към продукти, изработени от универсални, устойчиви и благородни материали от стомана, алуминий, мед и месинг, защото те са безкрайно рециклируеми. Много цвят, комбиниране на различни материали, много естествен камък и дърво, различни метали. 

 

И една друга голяма тенденция, която се появи с ограниченията на пандемията – организиране на дома за много повече дейности.

 

По -лесно е да се отпуснете у дома, ако всичко е наред и не виждате бюрото си или неподредената кухня, например. Поради тази причина, както и за интегриране на много функции в ограничено пространство, видяхме няколко идеи за по-гъвкава организация на пространството.

 

Затворете плъзгащите се врати и кухнята вече не се вижда, оставяйки привидно отделена дневна зона. Дръпнете завеса и умната работна зона изчезва. Затворете вратите и ядрото на кухнята с нейните уреди се превръща в елегантна и компактна мебел, интегрирана в обзавеждането на хола. 

 

 

Poly collection на Patrick Norguet за Natuzzi –
Маса Inu, стол the Nanà, акустичен параван the Node и модул Milo. 
Снимка: Natuzzi
 

 

  

Щандовете на Blastation и Cielo bathrooms. Снимки:Теменужка Захариева

 

Това са накратко само най-ясно изразените тенденции от специалното издание на Salone del Mobile в Милано – Supersalone, което успешно представи есенцията на случващото се в сферата на дизайна и където акцентът беше най-вече върху устойчивостта. А неговото сателитно събитие, дизайнерският фестивал Fuorisalone с множество експонати и събития, разпръснати из целия град показа още повече цвят, иновации и интересни идеи, в които не липсваше и познатия от минали издания блясък.