Света София в Истанбул: Историята на 2 града

1
177
Добави коментар
marketing-ruse
marketing-ruse

Света София – турско съкровище, което не може да пропусне във вашия маршрут

Известна с това, че е сред топ 5 на най-търсените туристически дестинации в света, Турция е мястото, където се обединяват различни култури. Дом на европейци и азиатци, това е мястото, където да бъдете, ако сте историк. Това е така, защото Истанбул е бил като столица на Византийската, Латинската и Османската империи. Разделени от пролива Босфора, европейската и анадолската страна правят Истанбул това, което е. Поради културното си и историческо минало, не е изненада да откриете Света София в сърцето на града. Света София е единствената бивша църква и джамия и настоящ музей. Ето кратко описание на Света София, защото е задължителна спирка при всяко пътуване до Турция.

История на Света София

На турски език, наричана още Ayasofya е завършена през 6 -ти век по време на византийското управление на император Юстиниан I. Първоначално построена от император Константин I, е възстановена след разрушаването на първоначалната структура. Възстановена след това повече от веднъж след земетресения и разграбена през 1204 г. от венецианците и кръстоносците по време на Четвъртия кръстоносен поход. След нахлуването на Османската империя през 1453 г., Мехмед II преустройва църквата в джамия. Настоящите минарета и надписи на исляма са добавени по това време! А през 1935 г. президентът Кемал Ататюрк го признава за музей. Отворена за посетители от цял ​​свят, в момента Света София е джамия след решение, взето за нея през 2020 г.

Какво да очаквате в Света София?

Влизането в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО не е лесна задача. Не е изненада, че Света София е сред избраните! Когато влезете пред вратите на Света София при посещението си, ви предстои сюрреалистично изживяване. Това е не само художествено чудо, но е и архитектурна загадка. Куполът, поддържан от квадратна конструкция, е пример за архитектурна експертиза. Не пропускайте стенната картина на Дева Мария с Младенеца между Юстиниан I и Константин. Те предлагат модел на Света София и модел на град Константинопол. Разходете се и се удивете как конструкцията издържа времето на изпитанието и запазва красотата си.

Как да стигнем до Света София?

Никой в ​​Истанбул не би съществувал без да познава Света София. Той е много достъпен от летището IST и е само на 40 минути път с кола. Отнема само 43 минути, за да стигнете до това място, ако полетите ви кацнат на международното летище Сабиха Гьокчен. Така че качвайте се на автобус, такси или местния трамвай и тръгвайте!

Факти

Ако четете това, сигурно сте се влюбили в красотата на паметника. Сигурен съм, че искате да научите повече за Света София.

Ето няколко забавни факта за една от най-великите структури на всички времена!

София буквално означава мъдрост на гръцки. Света София означава Светилище на Светата Божия.

Света София има втория по големина купол в света след пантеона в Рим.

Кухи тухли поддържат големия купол. Тухлите са изработени от лека и пореста глина.

Музеят е отворен от 9 до 19 ч., като последното влизане е в 18 ч. от 15 април до 1 октомври. През останалата част от годината е отворен от 9 до 17 часа, като последното влизане е в 16 часа.

Света София вдъхновява изграждането на Синята джамия и джамията Султан Ахмед.