Курортите на Египет: Хургада, Шарм Ел Шейх или Марса Алам?

4
389
Добави коментар
DSTours
DSTours

Египет е популярна и предпочитана дестинация за почивка на плажа. Страната се радва на горещ, тропически – пустинен климат целогодишно и е особено предпочитана през по-хладните в България сезони. Температурите на въздуха дори и през зимата не падат под 20 – 25 °C, заради което морските курорти на Египет са предпочитани и за посрещане на Нова година.

Туризмът в Египет е силно развит, благодарение на множество исторически забележителности – древните храмове и пирамиди, както и на курортите по крайбрежието на Червено море. Круизите по река Нил също са много търсени и желани. Страната привлича с красиви плажове, арабска екзотика и древна история.

Ако основните забележителности са разположени във вътрешността на страната около Кайро и Луксор, то курортите са пръснати по цялото крайбрежие. Хургада и Шарм ей Шейх са най-популярните дестинации в Египет, следвани от Марса Алам, Ел Гуна, Сафага, Дахаб, Сома Бей и Макади Бей. Ако се чудите, кой от тях да изберете, по-долу ще намерите информация за най-известните курорти на Египет:

 

Хургада или Шарм ел Шейх?

Това са най-популярните дестинации за почивка в Египет. И двата курорта са разположени на Червено море и предлагат множество луксозни хотели, възможности за гмуркане и разглеждане на подводния свят. Плажовете са покрити с фин златист пясък, а морската вода е кристално чиста. Основното предимство е, че и до двата  има чартърни полети от България и изгодни all inclusive пакети.

Шарм ел Шейх е специално изграден като курорт и е изцяло насочен към туризма и услугите за чужденци. Хургада се разраства като град около старо рибарско пристанище и има стар квартал (Ел Дахар), из който можете да се разходите, да пиете чай или кафе, да си купите местни стоки от традиционния пазар (сук) и да се потопите в автентичната египетска атмосфера, различна от туристическите места.

 

1# Хургада

Модерният египетски курорт, разположен на брега на Червено море, се нарежда сред най-желаните дестинации за слънчева почивка, където безкрайните пясъчни плажове и забавления са гарантирани!

Курортът е разположен на самия континент, в основата част от територията на Египет. Обслужва се от летище Хургада, до Кайро пътят с автобус е около 8 часа, до Луксор – 6 часа, а до Асуан приблизително 5 часа. Това превръща Хургада в курорт със стратегическо местоположение, подходящ за посещение на забележителности, допълнителни екскурзии, дори и круизи по Нил.

 

Почивка в Хургада

Плажната ивица е дълга повече от 20 км, морската вода плитка и чиста. Повечето хотели са разположени на първа линия. Големите ол-инклузив комплекси са предпочитани за семейна почивка. За да не останете разочаровани от арабския стил, препоръчваме ви да изберете по-висока категория хотел, част от някоя световна верига, а най-добре попитайте в офиса ни за най-подходящите варианти 😉

Основните атракции и забавления на място са гмуркане и шнорхелинг, плуване с делфини, разходкa с яхта, уиндсърфинг и пустинни сафарита. Подводните градини на Хургада са сред най-красивите в света. Можете да им се насладите по време на разходка с лодка с прозрачно дъно. Около Хургада няма коралови рифове и брегът е предпочитан по-скоро от начинаещи гмуркачи.

 

Нощен живот в Хургада

Хургада е известна и с нощния си живот. Почти всеки хотел има собствена дискотека, както и много барове. Сред най-известните места са: Ministry of Sound, Calypso и Papas Beach.

 

> Ел Гуна:

Ако искате да избягате далече от шумните туристически места, изберете Ел Гуна. Курортът е само на половин час от Хургада и е силно предпочитан от туристите, защото е по-спокоен и не толкова комерсиализиран. Гарантира релаксираща почивка с по-малко туристи в сравнение с по-популярните курорти.

 

 

Забележителности в Хургада

Хургада е не само курорт, но и административен център на мухафаза Червено море. Големият град дава още възможности за забавления, шопинг и посещение на забележителности. Не пропускайте: централната джамия на Хургада El Mina Masjid; рибният пазар (ще го намерите непосредствено до джамията); яхтеното пристанище и площад El Dahar с малките улички около него, които приличат на огромен базар, където пазаруват месните. Тук ще намерите евтина местна козметика, сувенири, продукти за дома, традиционни дрехи, хранителни продукти и много други. (P.S. Пазаренето на всякъде в Египет е задължително )  Ако търсите МОЛ, посетете търговския център City Center или Senzo Mall. Аквариумът на Хургада, също е интересно място за разходка и разглеждане на морските обитатели. На територията на курорта има и няколко Аква парка, където можете да се забавлявате с децата.

 

Възможности за допълнителни екскурзии от Хургада

Ако не сте дошли само за почивка на плажа, туровете, които се провеждат на място включват:

– Кайро с Египетския музей и Пирамидите в Гиза;

– Луксор, Карнак, храма на Хатшепсут и Долината на царете;

– Посещение на Райският остров с корабче;

– Джип Сафари / ATV в Арабската пустиня и езда на камили;

– Круиз по река Нил и ориенталско шоу.

 

Най-голямото предимство на Хургада пред останалите морски курорти в Египет, всъщност са директните чартърни полети от София и Варна, които превръщат дестинацията в още по-предпочитано място, заради удобното пътуване без прекачване и чакане по летища. Предлагат се и комбинирани варианти на екскурзия до Кайро и почивка в Хургада в едно пътуване с директни полети. И не на последно място, почивката в Хургада ще ви излезе малко по-евтина от тази в Шарм ел Шейх.

 

 

2# Шарм ел Шейх

Шарм ел Шейх (наричан от местните просто Шарм; или „Заливът на Шейха“ в превод от арабски) носи славата на най-престижния курот в Египет. Разположен е в южната част на Синайския полуостров, който свързва континентите Африка и Азия. Стратегическото му местоположение го превръща в отправна точка за посещение на някои от перлите на Близкия Изток: Израел, Йордания или Саудитска Арабия. Градът е административен център в мухафаза Южен Синай и има добре развито пристанище. 

Курортът се обслужва от летище Шарм ел Шейх, а столицата Кайро се намира на 500 км.

 

Почивка в Шарм ел Шейх

Голяма част от хотелските вериги са по протежението на просторния залив Наама. Но има и такива, които не са по крайбрежието, а далеч от морето и плажа. Разнообразието от луксозни хотели, част от най-известните световни и египетски вериги е голямо. Повечето работят на ол-инклузив концепция. За разлика от Хургада, тук пясъчните плажове са по-малко и не толкова просторни. Във морето е добре да носите специални обувки, с които няма да се нараните, ако настъпите корал или морски таралеж.

 

Нощен живот

Почитателите на нощния живот биха харесали Шарм ел Шейх дори повече от Хургада.  Нощния живот в курорта е разнообразен с многобройни дискотеки, нощни клубове, казина и представления. Повечето партита са съсредоточени в района на Наама Бей.

 

Гмуркане в Червено море

Шарм Ел Шейх е сред най-добрите места в света за дайвинг и подводно плуване. Освен това можете да се любувате на подводния свят само на няколко метра от брега, директно пред повечето хотели. Морските дълбини около Шарм ел Шейх са по-предпочитани от любителите на подводните спортове и предлагат по-голямо разнообразие от който и да е друг курорт на около. Целитят туристически сектор тук е подчинен на подводното плуване. В многобройните магазини може да се намери екипировка както за професионалисти, така и за начинаещи. Над 20 дайвинг центъра предлагат всичко необходимо за любителите на гмуркането, като и опитни инструктори. Националният парк Рас Мохаммед се намира на близо и е сред най-богатите в света по количество и качество на коралите, морската флора и фауна.

 

> Дахаб:

Ако сте почитатели на сърфа – Дахаб е идеалното място в района. Курортът е тих и уютен, предпочитан от професионални дайвъри и сърфисти. Намира се на около час път от Шарм.

 

 

Забележителности

За останалите туристи в Шарм ел Шейх има много други развлечения: тенис кортове, мини-голф клубове, уиндсърфинг и парашути, джетове, разходки с лодки, сафари в пустинята и много други.

Списъкът на основните забележителности на Шарм ел Шейх включва: “Стария град“, разположен на 10 мин. от основната туристическа улица на Наама Бей; стария пазар; джамиите Ал Мустафа и Ал Сахаба; Катедралата; Развлекателният център SOHO Square с танцуващите фонтани, заведения и магазини; увеселителния парк Hollywood, Делфинариума Dolphina, Музея на папирусите.

 

Възможности за допълнителни екскурзии от Шарм ел Шейх:

Освен плажни спортове, гмуркане и плуване, можете да посетите и най-известните забележителности в района:

 

– Синайския манастир “Света Екатерина“ и да се изкачите по планината на Моисей;

– Разходка из Арабската пустиня с джипове и ATV с вечеря с бедуини;

– Круизи на лодка с прозрачно стъклено дъно из Червено море;

– Посещение на национален парк Набк и езда на камили;

От Шарм ел Шейх се предлагат и еднодневни турове до Израел, Йордания и Саудитска Арабия, както и комбинирании екскурзии с директен полет от София. Разгледайте тук програма на пътуването екскурзия в Йордания + почивка в Шарм ел Шейх.

 

Шарм ел Шейх също е сред любимите африкански курорти за много българи, основно заради директните чартърни полети от България. Ако харесвате арабската екзотика, няма как да не останете доволни от плажовете, морето и всички забавления, които се предлагат на място. Дати и цени на почивката в Шарм ел Шейх с чартърен полет ще намерите тук:

 

 

3# Марса Алам

Марса Алам също се намира на бреговете на Червено море и туризмът все повече навлиза и там. Курортът представлява малко египетско градче, идеално място за по-спокойна почивка. В сравнение с Хургада и Шарм, Марса Алам разполага с по-малка леглова база, но също толкова красиви плажове, коралови рифове и чисто море. Забавления като гмуране, плуване с делфини, круизи с лодки и яхти са налични по цялото крайбрежие.

Популярността на Марса Алам нараства все повече след отваряне на летището в околността, а броят на луксозните хотели и комплекси продължава да расте. 

Марса Алам не е типичният шумен курот с нощни заведения и атракции. Забележителностите в самия град и на около също са малко: Джамията Shaykh Al-Farran, Мангровата гора в Ел Кулан, крайбрежната улица и местния пазар, където ще намерите традиционни медни изделия, черги, килими, стъклени и кожени изделия, бижута, местни билки и подправки като карамфил, шафран, куркума. В близкия град Ал Кусеир има повече възможности за пазаруване.

Градчето се намира в югоизточната част на Египет, южно от Хургада (3 – 4 часа път). Луксор и Асуан са на около 300 км., което ги прави удобни за екскурзии и турове. Кайро с Пирамидите в Гиза остават на почти 800 км, така че, ако сте решили да ги посетите, по-добре изберете пътуване със самолет. В близот до Марса Алам посетете:

 

– Луксор: древната столица на египетските фараони, останките от храмовите комплекси Карнак и Луксор, Храма на царица Хатшепсут (единствената жена- фараон) и Долината на царете с изключително красивите 62 гробници, Колосите на Мемнон и др.

– Асуан: Храма на Едфу, Храма на Исида и Високата стена.

– Круиз по Нил;

– Гмуркане / шнорхелинг в красивите рифове на Ghalib, Satayeh, Hamata;

– Разходка с лодка с прозрачно стъклено дъно;

– Джип сафари / разходка с ATV из Арабската пустиня и посещение на бедуинско селище.

 

Марса Алам е тропически рай между пустинята Сахара и Червено море, осеян с палми и мангрови гори. Подходящ избор за активна почивка и подводно гмуркане край красивите коралови рифове. Посетете Марса Алам с чартърен полет от Варна:

 

Египет не е само страната на фараони, пирамиди и древни култури. Със своите топ курорти Хургада, Шарм ел Шейх и Марса Алам, Египет е едно пъстро разнообразие от възможности за незабравима почивка! Възползвайте се от благоприятния климат, директните чартърни полети и изгодни цени!