8 Важни Неща за Остров Занзибар

5
378
Добави коментар
DSTours
DSTours

Полезна Информация за Пътуване до Занзибар

 

 

 

Jambo*! И добре дошли на остров Занзибар!

Занзибар се превърна в една от най- популярните дестинации за почивка и екскурзия през зимата. Основните причини са липсата на ограничения за пътуване по време на covid – пандемията и благоприятният климат. Но какво по- важно трябва да знаете за страната, докато разглеждате офертите за Занзибар, ще научите в следващите редове:

 

1. Къде се намира Занзибар?

Занзибар е архипелаг от няколко острова, разположен в Индийския океан, на 6 градуса южно от Екватора. Намира се на 30-40 км от източното крайбрежие на Африка. Част е от територията на Танзания, но е полуавтономна облат (има собствен президент и парламент). Архипалагът включва 3 по-големи острова: Унгунджа (по -известен като Занзибар), остров Пемба и Мафия, и няколко по-малки. Столица е град Занзибар.

 

 

2. Кога да посетим Занзибар?

Климатът на Занзибар е тропически и лятото продължава 12 месеца в годината. Средната месечна температура е около 26 градуса, рядко пада под 24 градуса. Не липсват „тропически“ валежи, които обикновено са кратки. Заради близостта до екватора дните и нощите са равни – по 12 часа. Сезоните са условно разделени на:

 

• Януари – Февруари до началото на Март: къс сух сезон („лято“ в Занзибар с температури около 27 ˚С );

• Март – Май:  сезон на „дългите дъждове“;

• Юни – Октомври: сух сезон („зима“ в Занзибар с температури около 25 ˚С);

• Ноември – Декември: сезон на „късите дъждове“;

 

 

3. Приливи, отливи и плажове

Тези движения на морската вода под влияние на луната са изключително осезаеми в източната част на острова, като достигат до 3 км. Наблюдават се 2 пъти през денонощието и продължават около 6 часа. Заради приливите и отливите някои туристи остават неудовлетворени от почивката си на плажа, а за други е неповторимо преживяване, разкривайки красотата на подводния свят – разнообразни раковини, корали, морски таралежи, водорасли. Източната страна на острова предлага най-красивите и най-широки плажове, покрити с фин бял пясък и заобиколени от палми. Цялото източно крайбрежие е защитено от кораловите рифове, образуващи дълга и плитка лагуна с тюркоазени нюанси на водата. Най- популярните плажове тук са: Kiwengwa, Pongwe, Paje, Jambiani. Подходящи са за водни спортове, гмуркане, разходки с лодка, или ходене към кораловия риф. Ако толкова ви притесняват, приливите и отливите ще са най-слабо изразени през първата и третата четвърт на Луната. Повече информация ще намерите тук: 

Северно крайбрежие: по плажовете Kendwa и Nungwi приливите и отливите не могат да се усетят. Районът е с по-стръмно дъно и не е особено предпочитан от семейства с малки деца. В тази част на острова туризмът е претърпял най-силно развитие и цените на хотелите са значително по-високи.

Южното и западното крайбрежие са предпочитани за еднодневни екскурзии и плуване с делфини. Най-популярните места са Nakupenda Beach и Стоун таун.

 

 

4. Забележителности на остров Занзибар

Занзибар предлага не само красиви плажове, на острова има разнообразни забележителности. Най- добрия начин да посетите най-важните от тях е да се включите в допълнителните екскурзии, които се предлагат:

 

• Морско сафари – за любителите на екскурзии с лодка, гмуркане и морската храна;

• Национален парк Йозани;

• Тур сред подправките – посещение на плантация за подправки;

• „Затворническият остров“ – някогашен затвор за роби, а днес природен резерват за гигантски костенурки

• Стоун таун – Каменният град (историческият център – част от списъка на ЮНЕСКО), султанския дворец, „Къщата на чудесата“ и родната къща на Фреди Меркюри.

 

 

5. Растителен и животински свят – екзотиката на Занзибар

В Занзибар непрекъснато сте сред природата – сред зелените градини на хотела или белите плажове. Но на острова има и редки видове растения и животни, които ще срещнете само тук. Най-доброто място да се запознаете с тях е националният парк „Йозани“. Най-известните обитатели на парка са занзибарските червени колобуси – рядък и застрашен от изчезване вид маймуна; повече от 50 вида красиви пеперуди и над 40 редки птици сред тропически гори. Природата е изключително зелена, и екзотична. Горите са съставени от мангрови дървета, палми, баобаб, абанос. Интересни са още банановите и ананасови плантации. Сред другите редки видове животни са занзибарския леопард, който е почти изчезнал, както и централноафриканската генета (дребен хищник). На остров Пемба пък в парка „Кидике“ще срещнете летяща лисица (вид прилеп). Разнообразието от риби на острова е голямо, срещат се 5 вида морски костенурки, 21 вида делфини и китове, 187 вида корали, 145 вида ракообразни и 83 вида скариди и други морски обитатели. Незабравим начин да се срещнете „очи в очи“ с дивата природа на Африка са организираните екскурзии „Сафари в Танзания“ – провеждат се в  резервата Серенгети и Нгоронгоро – в кратера на угаснал вулкан.

 

 

6. Местно население и религия

Местните хора на Занзибар са 95% мюсюлмани, спазващи определени релизиозни обичаи. Затова на обществени места, търговски райони и общи площи се препоръчна на туристите подходящо облекло. В Танзания има много племена, но няма размирици и престъпност, говори се на единен език – суахили. Единствените, които се отличават са масаите – те продължават да живеят по начина, по който са живяли и преди стотици години. Ще ги познаете по цеветните дрехи и огромното количество бижута върху тях. Живеят бедно, без ток и вода в отдалечени села. Мъжете от племето са многоженци и всяка от съпругите си има къща (подобна на сламена колиба), където живее с децата си. Жените там не притежават права. Масаите живеят в пълна хармония с природата, далече от удобствата на съвременния свят. Ако решите да се разходите из градчетата на острова, извън туристическите комплекси, подгответе се за гледки на мизерия и бедност, мръсни улици и боси деца. 

 

 

7. Храна и подправки

Кухнята на остров Занзибар е повлияна от арабската, индийската и някои европейски страни. Силно се използват подправките, риба и екзотични плодове. Едно от типичните ястия е „угали“ – твърда царевична каша, която се оформя с ръце на топка. Най-популярният десерт е кекс с подправки (канела, карамфил, индийско орехче) и шоколад. Други типични ястия са пилафът с месо и „Боку-боку“ – месна яхния с царевица, джинджифил, кимион, люти чушки, домати и лук. Местните се хранят основни с растителна храна и риба. В луксозните хотелски комплекси се предлага международна кухня, свежи плодове (банани, кокос, ананас, папая), месо, риба и разнообразие от морски дарове, директно от океана: калмари, раци, омари, октоподи, стриди и др. Обслужването обикновено е на ол-инклузив. Не пропускайте танзанийската местна бира и разхлаждащите коктейли. 

Занзибар е известен като „Острова на подправките“. Отглеждат се канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер и са основна част от икономиката на страната. Можете да се присъедините към екскурзия до плантациите за подправки, където ще видите къде растат ванилия, канела, карамфил, индийско орехче, кардамон, къри, джинджифил и др.. Ще видите още тропически плодове като папая, манго, пешънфрут и джакфрут.

 

 

8. Пътуване до Занзибар: полети, визи, оферти, хотели, ваксини и PCR тестове

Ако търсите най-подходящата оферта за Занзибар, помислете за организиран вариант с чартърен полет. Директните полети от България – от летище София и Варна са голямо удобство. Лети се с комфортен голям самолет, без прекачване, без излишни струпвания и чакане по летища. Летището на острова се намира на около 5 км южно от столицата град Занзибар. На място, след пристигане получавате краткосрочна танзанийска виза. Цената за издаването и е 50 долара. Можете да подадете заявление за виза и предварително от България – срокът за обработка на документите е 2 седмици. Международният ви паспорт трябва да е валиден най-малко 6 месеца след датата на връщане.  

Ваксина срещу жълта треска е силно препоръчителна за Занзибар и задължителна за пътуване в Танзания. Поставя се 10 дни преди отпътуване от България. В някои райони на страната има холера, туберколоза и малария. Препоръчва се пиенето само на бутилирана вода. Не забравяйте и туристическа медицинска застраховка; както и препарат против комари!

Поради постоянно променящите се условия за пътуване заради световната пандемия от covid – 19, изискванията за влизане в Занзибар и съответно връщане в България са непостоянни. Като цяло пристигането на острова е облекчено, обикновено е достатъчен отрицателен PCR тест. Препоръчително е да си направите застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща и covid.

Хотелите на острова са разположени на голяма площ. Повечето са от световните вериги и с европейски мениджмънт, предимно затворени охраняеми комплекси с просторни екзотични градини. Общите им части и стаите са типично декорирани в африкански стил.  Всички помещения са климатизирани и с осигурено ежедневно почистване. Предимство на основните ресторанти е обслужването на бюфет, както и разположението им на открито, с гледка към океана. При избора на хотелско настаняване в Занзибар по-добре изберете по-висока категория. 

 

Занзибар ще Ви предложи префектни температури, красива природа, невероятни плажове и африканска екзотика – всичко необходимо за незабравима почивка и презареждане с положителни емоции, защото тук ежедневието е Hakuna Matata*! 

 

 

 

P.S. Актуални дати за чартърните програми до остров Занзибар ще немрите тук:

P.P.S. Разгледайте тук панорамни видеоклипове, заснети от наши клиенти с дрон:

 

 

 

* Jambo – “здравей” на суахили (местния език в Занзибар)

* Hakuna matata – израз, който буквално означава „нямай грижи“; „освободи се от всякаква тревога“, на местния език суахили

 

 

Полезни връзки: