Какви са предимствата на капсулния гардероб?

1
196
Добави коментар

Когато отваряте вратите на гардероба си всяка сутрин, чувствате ли се спокойни или пък напрегнати? Ако често си мислите „Нямам какво да облека“, преди да вземете решение за тоалет, сутрините ви може да са по-стресиращи, отколкото е необходимо.

Създаването на капсулни гардероби (малка колекция от артикули и актуални модели, които да носите сезонно) може да ви помогне да преминете от чувство на претоварване към усещане за лекота. Това само по себе си е чудесна причина да опитате тази концепция, но има и други изненадващи предимства, които да очаквате с нетърпение.

Ето няколко важни ползи, които трябва да знаете.

Повече време

Помислете колко време отделяте да пробвате неща сутрин, докато решавате какво да облечете. След това помислете за времето, което прекарвате в съблекални, като мислите за покупки или се чудите дали имате нужда от нещо ново.

След като създадете своя капсулен гардероб, ще получите обратно цялото това време за това, което наистина има значение за вас.

По-малко умора при вземане на решения

Ако мозъкът ви е уморен до средата на следобеда, вероятно страдате от умора при вземане на решения. Опростяването на решения като това какво да облечете ви дава повече умствена честотна лента за по-смислените избори, с които се сблъсквате през целия ден.

Повече пари

Какво похарчихте за облекло или други артикули, свързани с модата миналата година? Колко от тези покупки бяха неща, от които наистина се нуждаете? Колко от тях са водени от емоции, маркетинг или скука?

Създавайки малка колекция за капсулен гардероб с дрехи, които вече имате, можете да очаквате да спестите 75% или повече от това, което обикновено харчите.

По-малко чувство за вина

Всяка сутрин се сблъсквате с вината за лошите решения за покупка, дрехи, които не ви пасват, артикули с ценови етикети, които все още висят и преразход. Когато оставите излишъка, вината върви с него.

Защо да започвате деня си по този начин?

Още комплименти

Докато продължавате да се обличате с по-малко, ще разберете какво наистина обичате да носите и какво най-добре пасва на тялото и начина ви на живот. Не че дрехите ви ще изглеждат по-добре, но вие ще изглеждате по-добре в дрехите си и по-удобно в собствената си кожа.

По-малко сравнения

След като създадете своята колекция въз основа на това, което искате и имате нужда от гардероба си, ще обръщате по-малко внимание на рекламните съобщения, тенденциите и това, което някой друг носи.

Повече благодарност

Когато откриете, че имате нужда от много по-малко, отколкото си мислите, за да бъдете щастливи, няма как да не почувствате огромна благодарност.

Как да започнете създаването на капсулен гардероб?

Първо, вижте с каквото разполагате. Въпреки че може да е изкушаващо да пазарувате онлайн или да се отправите към магазина, първо започнете да „пазарувате“ в собствения си килер. Помислете какво бихте избрали, ако трябва да опаковате куфар за едномесечно пътуване. Вероятно бихте избрали най-удобните, универсални артикули, които все още изглеждат актуални.

След това помислете за вашия личен стил. Не забравяйте, че няма причина да жертвате вашата уникална личност заради простотата. Вашите основни елементи могат да бъдат ретро рокли или пък елегантни тесни дънки.

Изберете някой основен цвят. Най-разумно е да се спрете на възможно най-опростени цветове като черно, сиво, кафяво, синьо или бяло.

След като установите своя основен неутрален, изберете допълнителен цвят. Това може да се основава на това, което според вас най-добре подчертава топлите или студени нюанси на кожата ви, или просто можете да изберете любимия си цвят.

Изберете още няколко артикула, които да дарите. А след това изберете и аксесоарите, с които всеки ден ще обогатявате тоалетите си и ще блестите със своя уникален личен стил.

Вече искаш да се сдобиеш с нови дрехи за предстоящите студени месеци? Топ модели за есента купи онлайн!