УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с втората дългосрочна експедиция до МКС се завърна на Земята!

1
160
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от завръщането на „Крю Драгън“ тази нощ. Photo credit : NASA TV

9 ноември 2021 г. 07:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 05:33 ч. българско време пилотираният космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ с астронавтите на НАСА Шейн Кимброу и Меган Макартър, както и астронавта на ЕКА Тома Песке и японския астронавт Акихико Хошиде, се прибра благополучно на Земята посредством меко приводняване в Мексиканския залив. 

Това бе втората дългосрочна пилотирана експедиция до МКС, която фирмата на Илон Мъск изпълни успешно по заявка на НАСА. Четиримата астронавти престояха общо 199 дни в орбита. 

Всичко по време на днешното завръщане премина по план, като единствено един от общо четирите парашута на „Крю Драгън“ се разгърна няколко секунди по-късно от останалите три. Тепърва предстои да видим дали НАСА ще поиска допълнително разследване, което евентуално да отложи изстрелването на третия дългосрочен екипаж, но от СпейсЕкс конкретизират, че това е нормално поведение, което е било наблюдавано по време на изпитания. В края на краищата всички четири парашута се разтвориха успешно и „Крю Драгън“ се приводни без никакви проблеми. 

Напомням на читателите, че „Крю Драгън“ е единственият пилотиран космически кораб, който при завръщането си разчита на четири парашута. Други кораби като „Орион“ и „Аполо“ използват три парашута, а руският „Союз“ – само един (все пак е наличен и резервен в случай че основният не се разтвори). Но реално погледнато американските кораби са конструирани така, че също да могат да кацат с единичен парашут, докато останалите два или три се разгръщат за всеки случай. 

С днешното завръщане бе отбелязан рекорд по продължителност на полет на пилотиран космически кораб на САЩ. Напомням, че космическите совалки са летели максимум 17 дни в орбита, а най-продължителната мисия до Луната „Аполо 17“ е отнела за изпълнението си 12 дни от старта до завръщането. 

Понастоящем на МКС остават да работят трима души – руските космонавти Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров, както и техният американски колега Марк Ванде Хай. Нови четирима души (астронавтите на НАСА Рая Чари, Том Маршбърн и Кайла Берън, както и астронавтът на ЕКА Матиас Маурер) трябваше да излетят на 31-ви октомври, но мисията им бе забавена поради лоши метеорологични условия и заболяване на един от тях (което не е свързано с ковид). Стига всичко да е наред, техният „Крю Драгън“ може да излети в четвъртък в 04:03 ч. българско време. 

Видеозапис от кацането – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/