10 Любопитни факта за Доминикана

4
388
Добави коментар
DSTours
DSTours

Интересни факти за Доминикана, които може би не знаете

 

Доминиканската република е популярна туристическа дестинация в Карибите заради отличните хотели, бели пясъчни плажове, екзотична природа и вечно лято. Най- популярните и предпочитани курорти са Пунта Кана, Ла Романа и Баваро. На южното крайбрежие се намират още Бока Чика, Хуан Долио, Баяхибе. Столицата Санто Доминго също е сред посещаваните градове. С организирането на чартърни полети от България до Доминикана, дестинация става все по- търсена и от българските туристи, особено през зимните месеци. Ако и вие искате да избягате от студа по нашите земи, и все още не сте били на почивка на Карибите, помислете за Пунта Кана: една седмица ол- инклузив почивка, перфектни плажове, големи хотелски комплекси от световните вериги и директен полет от Летище София! Вижте тук дати и подробна информация.

 

Ако дестинацията не ви е особено позната, по-долу ще намерите 10 любопитни факта за Доминиканската република, които вероятно не знаете:

 

 

1. Смята се, че от тук започва завладяването на Американския континент. През 1492 г. Христофор Колумб и неговите мореплаватели „откриват“ острова, наречен тогава „Еспаньола“. 

2. Доминиканската република е разположена но остров, но не заема цялата му територия. Намира се на остров Испаньола и си поделя територията му с държавата Хаити. Част е от архипелага на Големите Антилски острови. 

3. Столицата Санто Доминго е най- ранното европейско селище в Новия свят. Градът е основан през 1498 г. от Бартоломео Колумб (брат на Христофор Колумб). Тук са построените първите за Америка болница и университет. От 1990 г. историческият център на столицата е част от ЮНЕСКО. Санто Доминго е културен, финансов, политически и търговски център на страната. Тук е и главното пристанище. Столицата е сред задължителните места от списъка със забележителности на Доминикана. В Санто Доминго можете да посетите Ботаническата градина и зоопарка, паметника на Христофор Колумб, Alcázar de Colón, музеи, молове и природни паркове.

4. Националният флаг на Доминиканската република е единствен в света, върху който е изобразена Библията. Местните жители са католици и много религиозни.

5. Като чуете Доминикана не си представяйте само плаж и палми. Страната ще ви впечатли с високи планини, водопади и езера, екзотична растителност и животински свят. В Доминиканската република има 4 големи планински вериги и още няколко по-малки. Най- северната верига е Кордилера Септентрионал; най- високата планинска верига в страната (и в целия Карибски басейн) е Кордилера Сентрал, с най- високия връх Пико Дуарте (3098 м). Другите две по- големи планини са Сиера де Нейба и Сиера де Баоруко. Вътрешността на страната дава възможност за допълнителни екскурзии до типични села, плантации за какао и захарна тръстика. Крайбрежието също предлага редица забавления, плажове и островчета – истински рай за летни фиести с карибски ритми и коктейли.

6. Запознайте се с Mama Juana! Толкова често споменаваната Мама Хуана, всъщност е традиционната алкохолна напитка на Доминикана. Отличен „сувенир“ от Пунта Кана, който да вземете за приятели. Традиционната напитка се приготвя от ром, червено вино, мед, билки и дървесни кори (на цвят и вкус напомня малко на португалския портвайн). Други типични сувенири от Доминикана са: ром, кафе, керамика, сувенири от индианците Таинос и др. Пазаренето при покупка е желателно 😉

7. В Доминикана се произвеждат едни от най- качествените и скъпи пури в света. Доминиканците почти никога не пушат, макар че страната е основен износител на тютюн в световен мащаб. Цигари и пурети се продават навсякъде, но по- добре не си купувайте от уличните търговци и сергии. По- сигурно място са специализираните автомати. Можете също да посетите ферма, където се произвеждат пури.

8. Температурите в Доминикана са почти постоянни през цялата година. През януари термометрите през деня показват около 27°C, а през август – до 32°C. Страната попада в тропическия климатичен пояс и е заобиколена от водите Карибско море (едно от най- топлите морета в света). Сезоните тук са два – сух и дъждовен. Дъждовният продължава от април до ноември, когато е и сезонът на ураганите. За да се насладите максимално на слънчева почивка на плажа през зимата, най- добре изберете сухия сезон.

P.S. Вижте тук програма на пътуване до Пунта Кана за Нова година:

9. Остров Саона е най- популярната дестинация за посещение и задължително място за всеки турист! Там се намира природния резерват Parque Nacional del Este и до него се стига с катамаран или лодка от пристанището на Ла Романа. Най- добре си организирайте предварително екскурзия с включен транспорт и обяд. Мястото е диво и ненаселено, а строителството не е разрешено, така че се пригответе за най- красивите непокътнати природни гледки, приказно бели плажове и кристално синьо море … истинско райско кътче! На път за острова, на около километър от брега ще попаднете в огромен естествен басейн – Piscina natural с дълбочина 1 метър – перфектно място за гмуркане и шнорхелинг.   

10. До Пунта Кана ще стигнете с чартърен полет от България! Пътувайте без прекачване и чакане по летищата, директно от летище София и без излишно губене на време по пътя към мечтаните плажове. Освен това при пристигане в Доминиканската република не е необходимо представяне на отрицателен резултат от PCR тест (остава изискването за тест при връщане в България).

 

Доминикана ще ви посрещне с музика, карибски танци и ром, защото тук всеки ден е празник, а лятото – вечно. Отвсякъде се носи музика и дори палмите се поклащат в ритъма на салса и бачата, а хората са общителни и дружелюбни и всички тук са “amigos”.

Подарете си една седмица незабравима ол-инклузив почивка в рая на Карибите – Пунта Кана с чартърен полет от България: