Търсете отстъпки! 10 правила как да прекарате Черния петък изгодно

14
198
Добави коментар
hlape
hlape

 

За да не купувате никакъв боклук при разпродажбата, трябва да подходите към въпроса разумно. В този материал сме събрали 10 основни правила за компетентно пазаруване, които ще ви помогнат да правите изгодно покупки в Черния петък.

Анализирайте гардероба си

Най-важната стъпка е подготовката. За да не купувате ненужни неща, определете предварително какви неща ви липсват. Разгледайте дрехите, отървете се от тези, които вече не са за носене, помислете как да комбинирате останалите и какво ви липсва. Направете списък на липсващите артикули – това ще ви даде насока за продажбата.

Определете бюджет

По-добре е предварително да определите сумата, която сте готови да похарчите за нови неща. След като определите точната цифра, ще бъдете по-внимателни с парите по време на продажбата, а не “да се охарчите” заради дреболии. Имайки предвид „лимита“, ви е по-лесно да откажете ненужни покупки и като цяло да направите решителен избор, преди да отидете на касата. За да се предпазите от ненужни разходи, можете дори да вземете ограничена сума пари за пазаруване. Вярно е, че това може да се провали, в случай че решите дори леко да надхвърлите границите.

Отидете на разузнаване

Преди да пазарувате, изучете каталозите на марките, които ви интересуват. Това не само ви спестява време и нерви, но и ви позволява да избегнете ненужни разходи още в първия магазин. Знаейки какво и къде се предлага, вие ще можете предварително да сравните офертите на различни марки и да изберете най-изгодното и интересно сред тях.

Купи онлайн

Интернет пазаруването става все по-популярно всяка година. Този формат е особено удобен през периода на продажби. Можете да направите списъци с артикули, които харесвате от различни марки и преди да започнете да правите поръчки, да сравните всичко, което сте сложили в кошницата, и да изберете най-необходимото от нея. Този метод ще ви позволи да избегнете „дубликатите“ и съжаленията в стил „И в този магазин точно същата блуза беше по-евтина“. Днес повечето онлайн магазини предлагат удобни условия за доставка, монтиране и връщане, в случай че нещо не пасва. Много онлайн магазини дори дават възможност да поръчате много артикули наведнъж и да направите избор след изпробване.

Не започвайте с масовия пазар

По време на периода на разпродажба можете да си позволите да купувате неща, които не можете да си позволите в обикновените дни. Ако отдавна сте мечтали за кашмирен пуловер или стилно поло от любимия си дизайнер, време е да реализирате целта си. Започнете пазаруването си с по-скъпи и желани магазини и само на база остатъци погледнете масовия пазар. В такива големи магазини, като правило има голям и ярък асортимент. Можете не само да замръзнете за дълго време изучавайки колекцията, но и да загубите енергия и време още в първата точка, без да оставяте енергия за продължаване на пазаруването. Освен това рискувате да похарчите целия си бюджет за куп ненужни евтини неща, които се предлагат в обикновените дни.

Не попадайте в маркетинговия капан

Всички видове оферти в стил „Купете за 10 000 и вземете допълнителна отстъпка от 10%” звучат примамливо и на пръв поглед изгодно. Такива трикове обаче ви карат да останете в един магазин и да харчите всички пари там. Освен това често, за да съберем необходимата сума, хвърляме куп ненужни неща в кошницата. В резултат на това се оказва, че тези отстъпки от 10% буквално отлетяха на вятъра.

Обмислете всяка покупка

Първо, няма нужда да разчитате на етикета с цената и да купувате всичко, което е маркирано в червено. Второ, преди да отидете на касата, помислете дали бихте купили това нещо, ако нямаше намаление, къде бихте могли да го носите, с какво би изглеждало добре в гардероба ви. Само след като отговорите на всички тези въпроси, можете да продължите към плащането.

Поставете своя залог на базата

При разпродажбите е по-добре да купувате основни неща, които няма да изчезнат от рафтовете за един месец. По правило най-големи отстъпки се правят на някога ултрамодерните неща, които „изживяват“ своето.

Кога е най-доброто време за покупка

В началото на продажбата има по-голям избор в магазините. Но в средата и в края има малко размери и много скрап, но можете да стигнете до най-добрите оферти.

Не се страхувайте да възстановите сумата

Ако все пак сте изпаднали в ярост и сте купили много ненужни дрехи, които не се вписват в гардероба ви, просто ги върнете. Основното нещо е да проучите правилата за връщане и да запазите разписката. Дори артикулът да е доста евтин, не бива да го оставяте само защото „о, добре, толкова е евтин“. В резултат на това ще лежи мъртво тегло и ще заеме място в килера.