Тайните на букетите с цветя – какво символизират и как да ги поднасяме

1
126
Добави коментар
pepimili
pepimili

Цветята могат да разкрият малки тайни. Всеки букет е изпълнен с определено значение. С помощта на букети цветя можете да разкриете чувствата си към даден човек.

Какви чувства и емоции се изразяват от определен брой цветя в букет:

Едно цвете означава, че човекът иска да изрази романтични чувства. Красиво аранжирано цвете говори за любов.
Букети с цветя, които съдържат три стръка, изразяват желанието на поднасящия ги да отиде с вас до края на света.
Букети от по 5 стръка са красноречиво признание за любов. Най-добрият избор са пет розови лалета или рози.
7 стръка съдържа годежният букет. Такъв букет е подходящ и за семейно тържество, в този случай числото “7” символизира семейството.
Букет от 9 стръка означава, че получателят е просто добър приятел, а не нещо друго. Същото важи и за 11 цветя в един букет.
Не е прието да се подаряват 13 цветя, “дяволската дузина” е израз на неуважение към получателя.
15 цветя в композицията, напротив, символизират благодарност и уважение.

Важен е и нюансът на поднесените цветя.

Белите цветя са символ на чистота и невинност. Червеното означава страстна любов. Синият цвят е признание за вярност. Лилавият оттенък е знак за доверие в човека. Жълтото се свързва със Слънцето и е символ на богатство и просперитет. Розовият цвят символизира нежни чувства.

Традиции, свързани с цветните послания на различните букети с цветя

Традицията да се подаряват цветя се появява в далечното минало на Изток. С помощта на цветята влюбените са общували помежду си. Всяко цвете изразявало определен символ и е имало свое собствено значение. Въпреки факта, че древните традиции вече са загубени, хората продължават да се интересуват от езика на цветята.

На Изток придават значение не само на цвета на растенията, но и на броя на цветята в букета. Важна е и украсата на букета с декоративни елементи. Традицията се е пренесла и в Европа, а през 17 век са съставени така наречените цветни речници, в които езикът на цветята и букетите е описан подробно.

Подарете букет на любим човек. Разгледайте букетите на Топ Флауърс от тук: https://www.top-flowers.com/c/tsvetya-po-povodi/tsvetya-za-rozhden-den/

Едно и също цвете в различните култури има различно значение и символ.

Например, лилията в древен Рим символизира богатство, а в древен Египет телата на мъртви момичета са били украсяване с лилии. Същото значение на лилията се наблюдава и в древна Германия, където тя се е смятала за символ на самоубийства или жертви на насилие. Германците вярвали, че лилиите мистериозно растат на гробовете на нещастните. Но във Франция е било точно обратното – лилията там била символ на кралско величие и сила.