Възможни усложнения след операция на разширени вени

1
131
Добави коментар
pepimili
pepimili

Вените са кръвоносните съдове, които пренасят бедната на кислород и замърсена кръв от различните тъкани и органи към сърцето, където тя се пречиства и обогатява с кислород. Тъй като кръвта тече срещу силата на гравитацията, когато човек е в изправено положение или ходи твърде дълго, това ще доведе до прекалено голямо налягане във вените. Те са склонни да се деформират, извиват и дори да увеличат широчината си, който проблем е известен като разширени вени. Наред с тези фактори, специалистите по варикоза от Фрамар посочват, че съществуват и други фактори и причини за това състояние, като например повреда във функциите на вентилите, които не позволяват на кръвта да се връща надолу към краката. При получаване на разширени вени, най-силно биват засягани глезените, краката и ходилата. Усеща се болка и парене в засегнатите участъци, а в по-сложните случаи се получава дори кървене, а заради застояването на кръвта се усеща и силен сърбеж. Затова много от хората избират да прибягнат до операция, която в повечето случаи е доста ефективна, но могат да се получат и малки усложнения.

Хирургическата намеса при това състояние включва инвазивни операции като флебектомия и източване. Също така може да се избере и лазерно ендовенозно лечение.

В сравнение с последният метод, традиционните операции са много агресивни и се налага да се направят множество разрези върху повредената вена. Това води до до големи синини и кървене, като за възстановяването са необходими няколко седмици.

Едно добро решение при разширани вени са компресивните чорапи

При всички процедури, след излизането от упойка, пациентът изпитва доста силни болки, които могат да продължат няколко дни, но не са редки и случаите, при които болките се чувстват дори няколко седмици. От разрезите винаги остават неприятни белези.

Операциите не гарантират на 100%, че няма отново да се получат разширени вени, като шансовете за рецидив са от 5 до 29%. Човек може да предотврати новото образуване на варикоза, чрез носенето на пристягащи чорапи, а също така и с промяна на начина си на живот и избягване продължителното стоене прав.