Как да си помогнете при пристъп на паническа атака?

1
137
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

петък, 26 ноември 2021
/
Публикувана в Позитивни мисли

Паническата атака е моментно състояние, което е придружено с покачване на адреналина. Покачването на адреналина довежда до ускоряване на пулса, което всява още по-голямо притеснение и добавя множество различни, физически и психически симптоми.

Важно е да знаете, че паническата атака се появява тогава, когато трябва да направите някаква промяна в живота си, тя може да е истинска промяна, с хората, с които общувате, с работата или друго, но може и да е промяна на вашето възприятие към себе си, живота или конкретна ситуация, често и от миналото.

Паническата атака винаги минава и не застрашава живота ви, това е много важно да се знае от тези, които се сблъскват с това моментно състояние.

Използвайте 5-те сетива на тялото

Когато усетите, че паник атаката започва, обикновено, или се опитвате да си казвате някакви позитивни утвърждения, или засилвате мислено симптомите си. Следващият път, опитайте да направите заети всички 5 сензора на вашето тяло.

Първият сензор е докосването, което ви предлагаме да е първото, което да направите. Вземете меко одеялце или мека дреха и започнете да я докосвате, по този начин давате на мозъка си спокойствие, че се намира на безопасно място. Често допира с мека дреха отвежда човека в миналото, когато е бил дете и това го заземява.

Друг важен сензор е да помиришете нещо познато, например да помиришете мандарина, която ви напомня на Коледа или пък лавандула, ако ви успокоява, парфюмът на мама. Няма никакво значение какво ще е, само да работи за вас.

Сензорът на погледа се задейства, когато видите нещо, което ви носи спомени, например снимка от морето, как сте плували или снимка на семейството, може да е снимка на някакво животно, нещо, което ви дава спокойствие и ви отвежда в спомени.

Слухът също трябва да бъде зает и това лесно може да стане, когато изберете някоя любима песен. Може да е песен от детството или такава, която напоследък ви кара да се чувствате щастливи. Важно е да може да я запеете и да се чувствате добре.

Следващото сетивно усещане е вкусът, може да хапнете нещо познато, шоколад, банан или любим бонбон, той ще ви напомни за нещо, което вече сте опитвали и ще ви заземи максимално.

Всички тези 5 сетива, ще ви помогнат да се заземите и да не позволявате на мислите да нахлуват все повече, но все пак е важно да работите със специалист, с когото да можете да навлезете в дълбочина в проблема и да изкорените всичко, бъдейки подкрепяни от някого.

Паническите атаки са проблемът на 21в. и все повече пациенти се оплакват именно от такива състояния. Важно е да знаете, че винаги може да се обърнете и към специалист. Потърсете психолог в София или друг град, който да бъде до вас при подобни ситуации, и да можете заедно да извървите пътя към самоуверен и спокоен човек.

Това обикновено не е малък процес, но винаги води към опознаване на себе си и най-важното – разбиране. Не трябва да сте, като другите, за да сте идеални, просто трябва да приемете различията си и да живеете без страх.

Всеки заслужава да живее живота добре!