УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс изведе в космоса новия рентгенов космически телескоп на НАСА!

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA / Joel Kowsky

9 декември 2021 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 9-ти декември, в 08:00 ч. българско време, от космическия център Кенеди в САЩ излетя ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ с най-новия космически телескоп на НАСА, който ще изучава някои от най-любопитните обекти във Вселената – останки от свръхнови, свръхмасивни черни дупки и други високоенергийни обекти.

Забележителното при днешния полет е, че за пръв път сериозна научна мисия на НАСА беше изстреляна със степен, летяла четири предходни пъти. Ускорителят „B1061“ на „Фалкън 9“ е бил използван преди за изстрелването на първия и втория редови екипаж до МКС с пилотиран кораб „Крю Драгън“, на товарната мисия „CRS-23“ на „Карго Драгън“ и на спътника „SiriusXM-8“. Това е поредният признак, че американската космическа агенция има доверие във възвръщаемите технологии на Илон Мъск.

Днес нямаше никакви проблеми по време на изстрелването и „B1061“ се завърна успешно върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“ в Атлантическия океан. Това бе 28-мото излитане на орбитална ракета на СпейсЕкс през 2021-ва година. 

Също така е любопитно, че телескопът, който носи названието „Imaging X-ray Polarimetry Explorer“ (или накратко „IXPE“), тежи само 330 килограма, което го превърна в най-лекия полезен товар, летял на „Фалкън 9“ – ракетата има капацитет да извежда товар с общо тегло 16 тона в околоземна орбита във възвръщаем вариант и 23 тона в невъзвръщаем. Да изпратиш такъв дребен апарат с такава мощна ракета на пръв поглед изглежда кощунствено разхищение. Но това не е така. Космическият телескоп трябваше да бъде позициониран в перфектна екваториална орбита на височина 600 км, а при такова изискване възможностите на „Фалкън 9“ са силно ограничени. Въпреки всичко ракетата на Мъск се справи блестящо. 

През следващите седмици екипите ще тестват подсистемите на „IXPE“ и ако всичко е наред, ще бъде даден ход на научната програма, която ще продължи близо две години. Основната задача на телескопа е да изучава поляризацията на рентгеновите лъчи от високоенергийните космически обекти като черните дупки, неутронните звезди и свръхновите. С това „IXPE“ ще наследи и надгради работата на стария рентгенов телескоп на НАСА „Чандра“.

Новият космически телескоп е създаден съобразно международно сътрудничество между НАСА, Италианската космическа агенция и други партньори и поддоставчици в 12 различни държави. На борда на „IXPE“ са монтирани три прибора. 

Очаква се първите научни сведения от телескопа да бъдат получени през януари. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/