10-дневно предизвикателство за почистване на дома преди Коледа

1
138
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ако сте отлагали до последния месец от годината, значи вече сте закъснели със зимното почистване на дома, но все още има как да реагирате

Истината е, че колкото и да не обичаме домашните задължения, те са в основата на това да си осигурим уютна и приятна среда. През зимата активността ни в това отношение е сведена до минимум и обикновено се събуждаме за идеята през по-топлите месеци.

Предколедното почистване обаче е наложително – независимо дали очаквате гости, или просто ще се насладите на моментите в тесен семеен кръг. Ако сте отлагали до последния месец на годината, значи вече със сигурност сте закъснели, но все още има как да реагирате.

Предлагаме ви това 10-дневно предизвикателство, с което постепенно да успеете да вкарате в ред жилището си за предстоящите празници:

Стратегия за действие

Започнете от нея, защото ако считате, че няма да се справите със собствени усилия, за предпочитане е да се доверите на фирма за професионално почистване. Обмислете кой друг член от фамилията да включите във важната задача. Имате ли помощници в това отношение?

Е, от този отговор зависи и как ще действате занапред. Опитните служители ще се справят изключително бързо с поставената цел.

Край на излишните вещи

Точно сега е моментът да разчистите всичко ненужно. Има вещи, които все още могат да са ценни за ваш познат или съсед, а бихте могли и да ги дарите в някоя социална група. Направете добро, както за себе си, така и за другите.

Приоритетни зони

Несъмнено времето няма да ви е достатъчно, ако тепърва се залавяте с множество точки от дългия ви списък за почистване. Затова подредете приоритетите си. Има зони, които ще се нуждаят от повече усилия, а някои може да отложите и за следващ път.

Гимнастика в банята

Предстои ви наистина сериозно упражнение – колкото и да се грижите за банята си, тя едва ли блести от чистота. Сега, преди настъпването на новата година, може да се постараете повече.

Въоръжете се с необходимите препарати и кърпи, за да отстраните всички мръсотии от фаянса, металните части на душа и чешмата, да отпушите каналите, ако се налага, да излъскате огледалата и т.н.

Осветителните тела

Скоро едва ли сте поглеждали какво точно се случва с тях. А те събират толкова много прах! Свалете внимателно абажурите, минете малките лампи с памучен парцал и се уверете, че светлината вече е по-силна в дома ви. Ето в такава атмосфера ще грейне и коледната елха, а споменът за тази гледка ще ви радва през дългите студени дни от новата 2022 г.

Мебелите

Някои от тях изискват специални средства, за да бъдат полирани, съобразете този факт. При премахването на натрупания домашен прах започнете отгоре и се движете надолу.

Килимите

Ако те са налични в къщата ви, значи също изискват вашето внимание. Има и лесен подход тук: предавате ги на близката автомивка за основно пране и почистване.

Сувенири и картини

Красивият интериор се крие в детайлите. Онези малки сувенири, картини и декорация, които не могат да останат прашни и изоставени. Не пренебрегвайте и тях.

Прозорците

Външната им част е по-трудоемка за поддържане, но изберете по-слънчев ден и ефективен спрей, за да възвърнете доброто им състояние. Така в стаите ще навлиза повече топлина от оскъдното греене навън.

Завесите

За накрая останаха пердетата и завесите, които трябва да изперете според изискванията за материята. Можете да ги занесете и на химическо чистене.

Винаги е правилно решението да възложим всичко това на експертите в бранша – посетете Рефлекс – М и проучете възможностите.