УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-20 с професионален космонавт и двама туристи се завърна на Земята!

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: професионалният космонавт Александър Мисуркин излиза от кораба „Союз МС-20“ след приземяването. Photo credit : NASA TV/Roscosmos

20 декември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 05:13 ч. българско време сред степите на Казахстан се завърна пилотираният космически кораб на Русия „Союз МС-20“ с професионалния космонавт Александър Мисуркин и туристите Юсаку Маедзава и Йозо Хирано. 

Тримата прекараха в орбита 12 дни, като през това време Маедзава и неговият асистент заснемаха видеа за преживяното, които биваха публикувани в Youtube.

Напомням на читателите, че това бе дебютният специализиран полет на руски космически кораб за туристически цели. Разбира се, това не е първият път, когато туристи са пътували до Международната космическа станция със „Союз“, но преди винаги се е случвало като туристите са били част от мисия, свързана с обмен на постоянния екипаж на станцията. „Союз МС-20“ нито качи космонавт на дългосрочна мисия, нито върна такъв. Мисуркин, Маедзава и Хирано не надвишиха планирания си дванадесетдневен престой. 

Полетът на туристите беше организиран от американската фирма Спейс Адвенчърс – единствената компания в цял свят, която може да ви предложи платена услуга за достъп до МКС.

След приключването на днешния полет Юсаку Маедзава може да започне подготовката си за голямата му цел – пилотиран космически полет до орбитата на Луната, който ще бъде осъществен посредством кораба на СпейсЕкс „Старшип“. Най-ранната възможна дата за неговото провеждане е 2023 година. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/