УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля кораба Карго Драгън до МКС и завърши 2021-ва година без провали!

1
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

21 декември 2021 г. 13:42 ч.

Светослав Александров. Преди шест години завръщането на ракетните степени след орбитален полет присъстваше единствено в научно-фантастичите произведения. В реалността бе химера. Непостижимо. Или най-малкото непрактично. 

Днес СпейсЕкс го направи за стотен път. Това се случи след успешното изстрелване на товарния кораб „Карго Драгън“ до Международната космическа станция. С това фирмата на Илон Мъск приключи 2021-ва година с 31 излитания без нито един провал.

Ракетата „Фалкън 9“ излетя в 12:06 ч. българско време от Площадка №39А на космодрума Кенеди. Това бе дебютен полет за първата степен „B1069“ на тази ракета – напоследък е рядкост СпейсЕкс да изстрелват чисто нови носители без нито един рециклиран компонент. Нямаше никакви отклонения по време на полета, като „B1069“ извърши меко кацане върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“ – общо 100-тно за СпейсЕкс след 21-ви декември 2015 (преди точно шест години!), когато за пръв път ракетна степен на Мъск се приземи след орбитална мисия върху наземна площадка. 

Самият предприемач не смяташе, че възвръщаемостта ще стане толкова рутинна и успешна. Илон Мъск предполагаше, че около 60% от ракетните степени ще успяват да извършат меки кацания, но 40% от тях ще се разбиват. Макар че днес често пъти постижението бива омаловажавано от критици и хейтъри, ретроракетното кацане на първа степен е изключително сложна задача. Представете си, че разстоянието между Земята и космоса се равнява на височината на небостъргач. При такъв мащаб размерите на ракетата „Фалкън 9“ биха били сравними с тези на шивашка игла и след падането от върха на небостъргача тя трябва точно да нацели площадка с размер на пощенска марка. 

Но това, което другите аерокосмически корпорации и държавни агенции го считаха за невъзможно или най-малкото за толкова сложно и оскъпяващо полета, че не си струва да се занимават с него, СпейсЕкс го превърна в рутина. Днес първите степени много рядко се разбиват – и всяка авария при кацане се възприема от компанията за огромна загуба. Все пак Илон Мъск разчита на тези ракетни степени, за да изстрелва собствените си спътници „Старлинк“ и така да пести пари от производството на нови носители. Сега невъзвръщаемите компоненти на „Фалкън 9“ са единствено вторите степени – обтекателите също се прибират след полет след като кацат с парашути в океана. Преди време биваха прихващани с гигантски мрежи, а сега просто се вадят от водата. 

Но да се върнем на днешния старт. В космоса бе изведен товарният кораб „Карго Драгън“, който превозва 2 948 килограма провизии за астронавтите, в това число прясна храна и научни експерименти. Сред тях присъстват опит с протеинови кристали, който цели подобряването на противотуморните терапевтични методи, както и специалнен биопринтер, който някой ден може да се използва за принтирането на тъкани директно върху рани, подпомагайки тяхното зарастване.

Скачването на кораба е предвидено за утре, 22 декември, приблизително в 11:30 ч. българско време, като „Карго Драгън“ ще се стикова към адаптера „IDA-3“ на американския модул „Хармъни“, част от сегмента на САЩ на МКС. Корабът ще остане прикачен към станцията в продължение на месец, след което през януари ще се завърне на Земята.

Равносметката е следната: през 2021-ва година Илон Мъск пое голяма част от транспортните нужди на НАСА. От януари до декември СпейсЕкс проведе шест полета на кораби от серията „Драгън 2“ – две експедиции на „Крю Драгън“ с астронавти и четири товарни мисии на „Карго Драгън“. Единствената друга американска фирма, способна да извежда товари до МКС, е Нортроп Груман – нейните кораби „Сигнус“ летяха двукратно през настоящата година. А що се касае до пилотираните орбитални стартове, все още никой друг частник не е доказал, че го може. Корабът „Старлайнър“ на Боинг даже не успя да проведе изпитателна безпилотна мисия… 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/