АВАРИЯ: Руска ракета Ангара не успя да изведе макет на спътник в геостационарна орбита!

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощния старт. Фото: Министерството на отбраната на Русия

28 декември 2021 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 21:00 ч. българско време от космодрума Плесецк беше осъществено изпитателно изстрелване на новата тежкотоварна руска ракета „Ангара-А5“. Това бе първият полет на „Ангара“ в конфигурация с ускорителен блок „Персей“. За съжаление обаче блокът не успя да доведе полезния товар (в случая, макет на спътник) до целевата геостационарна орбита. 

Любопитното в случая е, че Роскосмос обяви изстрелването за „успешно“ много скоро след старта, веднага след отделянето на „Персей“ от третата степен. Това се отличава от практиките на останалите космически агенции и компании, които обикновено изчакват всички степени да си свършат работата и спътникът започне свободен полет. Но в Русия не е така. Тъй като основните и горните степени се конструират от различни производители, много често новинарските агенции обявяват полета за „успешен“ само при нормалната работа на основните степени. 

Първата индикация, че нещо с мисията не е наред, дойде от надежден източник в ракетно-космическия отрасъл, който публикува за форума на известното списание новости-космонавтики. Това веднага бе забелязано от авторитетния журналист Анатолий Зак, който написа статия по темата в своя сайт RussianSpaceWeb. Любопитното е, че днес, 18 часа след старта, Роскосмос продължава да мълчи гузно и не обелва ни дума. И все пак аварията беше официално потвърдена в уебсайта на списанието „Московски комсомолец“ – издание, приближено до режима на Путин. Тук е важно да напомня, че на 18-ти декември писах за КОСМОС БГ, че „Московски комсомолец“ е публикувало силно критична статия за управлението на Роскосмос под ръководството на Дмитрий Рогозин, като руската космическа агенция въобще не е толкова успешна, колкото я представя в интервютата си нейният шеф. Това неизменно ни навежда на следния въпрос – ако в официалните руски медии е налице опозиция към рогозиновия модел на управление, задават ли се рокади във властта? 

Но нека да се върнем на изстрелването. Ако погледнем критично към случилото се, има една добра и една лоша новина. Добрата е, че по отношение на универсалните блокове „УРМ-1“ и „УРМ-2“, които участват в изграждането на степените на „Ангара“, няма отклонения от работата им. Изглежда, че това се очертава да е стабилна ракета, която някой ден без проблеми ще замени използваната днес ракета „Протон“. Лошата е, че провалът за пореден път е на ниво горна степен – и именно проблемите с горните степени водят до загуба на ценни полезни товари. „Персей“ представлява модифициран блок „ДМ-03“, който широко се използва на „Протон“ и предстои да се използва и на „Ангара“. 

По предварителна информация двигателят на „Персей“ е отказал по време на второто му запалване, поради което макетът на спътник е останал в опорна околоземна орбита и няма шанс да достигне до геостационарна. 

Напомням на читателите, че това е втората авария на Русия през месец декември, свързана с отклонения от работата на горна степен. На 13-ти декември блок „Бриз-М“ не успя да въведе два спътника от серията „Експрес“ в техните целеви орбити след изстрелването им посредством ракета „Протон“ и сега предстои мисията им да бъде спасена чрез маневри със собствените им двигатели. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/