Смущаващо: НАСА и Боинг са знаели, че може да възникне проблем с клапаните на Старлайнър!

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Старлайнър“, намиращ се върху ракетата „Атлас 5“. Photo credit : Boeing/John Grant

12 януари 2022 г. 18:40 ч.

Светослав Александров. Преди няколко дни беше публикуван докладът на Комисията по безопасност на НАСА за 2021 година, който извади наяве смущаващ факт: американската космическа агенция и Боинг са знаели, че съществува потенциал за възникването на проблем с горивните клапани на пилотирания космически кораб „Старлайнър“. 

Докладът може да бъде свален от уебсайта на НАСА под формата на PDF файл. 

Още по-притеснително е, че компанията и агенцията очевидно притежават различни критерии за оценка на рисковете. И докато Боинг са оценявали, че рискът за възникването на този конкретен проблем е „нисък“, независим екип на НАСА е стигнал до оценка, че рискът е „среден“.

„Също така е смущаващо, че програмата е стигнала почти до изстрелването на космическия кораб преди да бъде идентифициран проблемът със заклещените клапани“, констатира докладът.

Боинг излезе със становище по въпроса:

„Не е необичайно да имаме различия по отношение на точкуването на рисковете относно различните технически проблеми, засегнати в доклада. Това е така, защото имаме различни правила и точкуващи системи. Използването на различни системи може да бъде здравословно за програмата, тъй като позволява на ръководството да придобие по-добро разбиране за цялостното ниво на риска. Точкуващите системи разглеждат проблемите през различни лещи и в края на краищата могат да снижат риска и да повишат безопасността за екипажа“. 

И докато е хубаво, че Боинг има обяснение за случилото се, факт е, че компанията е сбъркала в преценките си и че това е довело до допълнителни отлагания за „Старлайнър“. Няма никакъв спор, че фирмата страда от сериозни проблеми на систематично ниво и на ниво ръководство. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/