УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля 49 спътника Старлинк, първата степен се завърна безпроблемно след десетия си полет!

2
107
Добави коментар
redbul80
redbul80

Уникална снимка от тазнощния полет – излитането на ракета „Фалкън 9“ на фона на Луната. Photo credit : SpaceX

19 януари 2022 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. СпейсЕкс продължава успешната си серия през януари, като изпълни третия си полет за този месец. Ако фирмата на Илон Мъск продължи да поддържа това темпо от едно изстрелване седмично, няма никакво съмнение, че до края на 2022-ра ще сполучи да реализира между 40 и 50 полета и ще постави нов годишен рекорд. 

Изстрелването на ракета „Фалкън 9“ с 49 спътника „Старлинк“ бе проведено тази нощ в 04:02 ч. българско време. Ракетата притежаваше първа степен „B1060“ с девет предходни мисии зад гърба си. След като тя се завърна безпроблемно върху плаващата платформа „Недоимък на достойнство“, СпейсЕкс вече разполага с четири ракетни степени, които са летели и са кацнали успешно десет последователни пъти! Конкретно „B1060“ е изпращала в космоса шест мисии „Старлинк“, един GPS спътник и мисията за споделено пътуване „Транспортър 2“ преди днешния полет. 

След тазнощния старт интернет спътниците на Илон Мъск вече надхвърлят 2 000. От тях 1 469 са в оперативно състояние, а преди днешното изстрелване други 272 се придвижваха към целевата им орбитална позиция. Скоро СпейсЕкс ще активира лазерната им комуникация, което означава, че различните сателити „Старлинк“ ще могат да се свързват един с друг и да се координират без да се налага да разчитат на наземни станции.

През следващите седмици и месеци ще станем свидетели на още полети по програмата „Старлинк“. Илон Мъск е получил разрешение от американския регулатор да изстреля общо 12 000 спътника, а в по-далечно бъдеще групировката може да нарасне до 30 000.

Мъск не е единственият играч в областта на спътниковия интернет. Британската компания УанУеб понастоящем гради собствена групировка и вече с помощта на руски ракети е извела 640 спътника. Наскоро космическата агенция на Русия също обяви, че проектът за спътников интернет „Сфера“ е достигнал до етап на практическа реализация. 

СпейсЕкс има още два планирани полета за месеца. Предстои изстрелване на италиански спътник за наблюдение на Земята на 27-ми януари и нова мисия по програмата „Старлинк“ на 29-ти януари. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/