УСПЕХ: Чисто нова ракета Фалкън 9 изведе в космоса военен спътник

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощния старт. Photo credit : SpaceX

3 февруари 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 22:27 ч. българско време от западния космодрум на САЩ в Калифорния Ванденберг космическата компания СпейсЕкс проведе своя пети полет за 2022-ра година. За разлика от предходните мисии, които използваха рециклирани първи степени, този път компанията на Мъск изстреля чисто нова ракета, за да изведе мисията „NROL-87“ в орбита. 

Почти нищо не се знае за засекретения сателит „NROL-87“ поради военния му характер и действително след разделянето на втората степен СпейсЕкс престана да излъчва кадри от останалата част на полета – предаването на живо беше насочено единствено върху кацането на първата степен. То беше проведено успешно върху суша, на площадката LZ-4. 

Изстрелването на „NROL-87“ беше осъществено само два дни след изпращането на италианския спътник „CSG-2“ в космоса, а СпейсЕкс няма време за почивка. Следващият полет, който вече ще е по познатата програма за спътников интернет „Старлинк“, може да бъде проведен още днес, стига всичко да е наред.

Самият факт, че Илон Мъск успя да проведе пет полета през първите пет седмици от новата година, а шести се задава скоро, показва, че СпейсЕкс е на прав път да изпълни заявката си от рекорден брой мисии за една календарна година – вероятно между 40 и 50. За да се постигне това е необходимо да има по едно изстрелване веднъж седмично – и точно това се случва.

Видеозапис от полета – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/