5 неща, които не трябва да правите с автоматичната ск. кутия

1
127
Добави коментар
tedi0526
tedi0526

5 неща, които не трябва да правите с автоматичната ск. кутия

Автоматичните трансмисии на съвременните автомобили са податливи към небрежната работа и лесно могат да се повредят при експлоатация.

Статията ще бъде полезна за собствениците на автомобили с автоматична скоростна кутия.

Първо

Препоръчително е да не превключвате от позиция “D” в изходна позиция на движение. Много шофьори грешат с такова каране, свикнали с факта, че с ръчна скоростна кутия може да прехвърлите предавката на „неутрална“, спестявайки гориво, но този метод няма да работи с автоматична скоростна кутия. Самото превключване от режим „D“ в режим „N“ не предвещава нищо добро, в случай на пълно спиране на автомобила след превключване.

Превключването от неутрална предавка към задвижване ще бъде придружено от леко натискане, защото автоматичната трансмисия трябва да изравни скоростите на входящия и изходящия вал и следователно да синхронизира скоростите. Не се препоръчва теглене на автомобил с автоматична скоростна кутия. По отношение на безопасността, превключването в неутрален режим увеличава риска от създаване на извънредна ситуация. Техническите възможности на Пътна помощ София позволяват да изтеглите автомобил от всякакъв модел, товароносимост и повреда.

Второ

Изчакайте, докато автомобилът спре напълно, преди да включите задна предавка и обратно. При превключване от режим „D“ в режим „R“(задна предавка), част от съединителите се компресират от спирачния механизъм, а другата част се отделят. По този начин, по време на непълно спиране, превключването на задна предавка предразполага за повреда на спирачния механизъм вътре в автоматичната трансмисия. Изчакайте колата да спре напълно, защото износените спирачни накладки се сменят по-лесно и по-евтино, отколкото да свалите и разглобите автоматичната скоростна кутия с придружаващ скъп ремонт.

Трето

Ръчно управление при стартиране. Любителите на рязкото стартиране от средни скорости и приплъзване включват предавка в режим Drive и, докато натискате педала на спирачката, едновременно натискате педала на газта. Ако правите това внимателно, което е изключително рядко, и не се въртите в кръг, тогава няма да налагате специално време на автоматичната скоростна кутия, защото преобразувателят на въртящия момент позволява това. Вторият начин за стартиране е да превключите в „неутрално“ положение и чрез завъртане на двигателя преминавате в режим „Шофиране“. Това е най-бързият начин да повредите автоматичната скоростна кутия, при което ще трябва да смените газотурбинния двигател и пълния пакет от фрикционни накладки.

Четвърто

Постоянно превключване от положение „Шофиране“ в положение „Неутрално“ и обратно, при задръствания. Шофьорите обясняват, че оборотите на двигателя са малко по-високи в неутрално положение, предполага се, че се пести гориво. Всъщност изобщо не пестите гориво. Ефективна икономия на гориво – умерено и спокойно шофиране без рязко ускорение и спиране. Честото превключване между “D” и “N” в трафика е сигурен начин за бързо износване на съединителя. Инженерите, когато създават автоматична скоростна кутия, първоначално разчитат на факта, че автомобилът може да стои дълго време, когато селекторът на скоростите е в режим „шофиране“.

Пето

Категорично е невъзможно да поставите скоростния лост в положение „Паркиране“, докато автомобилът не спре напълно. Най-опасното нещо – без да спирате напълно колата – поставете скоростния лост в положение „Паркиране“. Това се дължи на факта, че за режим „P“ има специална звезда и кука с пружинен механизъм. Когато превключите в положение „P“, куката се захваща между зъбите на зъбното колело, като по този начин действа като спирачно устройство. Ако поставите селектора в режим на паркиране в движение, тогава спирачната кука ще се счупи, а това води до скъп ремонт. Не забравяйте, че в режим на паркиране нагоре или надолу трябва да включите ръчната спирачка, тъй като механизмът в автоматичната скоростна кутия не предвижда такава функция, за да поддържате колата под товар.

Как да удължим живота на автоматичната скоростна кутия?

Автоматичната скоростна кутия е скъпа и изисква внимателно боравене. В допълнение към горните пет неща, които не трябва да правите с автоматична скоростна кутия, ще ви дам няколко съвета за удължаване на безпроблемната работа.

Научете как правилно да загреете автоматичната скоростна кутия. Факт е, че маслото в скоростната кутия, не може да загрее със същата скорост като двигателя, така че автоматичната скоростна кутия често работи със студено масло. За да се осигури стабилна работа на трансмисията, е необходимо след 5 минути скоростната кутия да работи във всеки режим за една минута и така до няколко пъти, в зависимост от сезона.

Не бързайте с превключването  в режим „Спорт“. Този режим е наличен при много скоростни кутии, което ви позволява да превключвате по-късно и не по-високо от 3 стъпки. Нужен е за бързо ускорение. Дългото шофиране в този режим допринася за прегряване на автоматичната скоростна кутия. Следователно е необходимо да използвате режима „Спорт“ само в определени случаи.

Изводи

Съвременните автомобили с автоматична скоростна кутия могат да служат дълго, ако използвате всички препоръки и вземете предвид типичните грешки по време на шофиране. Не забравяйте, че ако пестите време и пари за сметка на автоматичната скоростна кутия, вие сте подложени на ранен, скъп ремонт с всички последствия.