УСПЕХ: Индия проведе първия си космически полет за 2022 г.

1
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 февруари 2022 г. 08:00 ч. Индийската космонавтика бавно се съвзема от пандемията, която доведе до куп отлагания на космическите полети. Късно тази нощ в 02:29 ч. българско време от космическия център в Шрихарикота излетя ракетата „PSLV“ със спътника „EOS-04“.

Напомням на читателите, че „PSLV“ е една от най-надеждните космически ракети в цял свят, като в продължение на дълги години се използваше не само за най-важните мисии на Индия, но и за комерсиални полети на микроспътници и за изпълняването на услуги по споделени извозвания на товари до орбита. За съжаление поради пандемията през последните две години ракетата летя само четири пъти, а повечето комерсиални мисии, които някога се изпълняваха от Индия, сега се изпълняват от модерни космически компании като американските СпейсЕкс и Рокет Лаб.

Спътникът „EOS-04“, който бе изведен в орбита днес, ще прави радарни изображения на Земята и данните от него ще намират приложение в селското стопанство, залесяването, хидрологията и изучаването на почвената влажност. Освен него на борда на ракетата бяха качени като вторичен полезен товар и два микросателита – студентският „INSPIRESat-1“ и технологичният демонстратор „INS-2TD“, който е предшественик на бъдещата съвместна спътникова мисия между Индия и Бутан.

С днешния старт Индия започна своята поредица от космически мисии, планирани за 2022-ра, като кулминацията през годината ще е кацане на Луната. 

За повече информация: ISRO

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO