УСПЕХ: Американска ракета Фалкън 9 изведе в космоса 47 спътника Старлинк!

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

3 март 2022 г. 18:40 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания СпейсЕкс проведе първия си орбитален полет за месец март и деветия за 2022-ра година. 

Ракета „Фалкън 9“ излетя в 16:25 ч. българско време от космическия център Кенеди във Флорида. На борда на носителя се намираха 47 спътника от интернет групировката на Илон Мъск „Старлинк“.  Сателитите бяха позиционирани успешно в своята първична 307×313-километрова ниска околоземна орбита с наклон от 53.2 градуса. 

Първата степен на ракетата бе „B1060“, за която днешната мисия бе 11-та. Степента дебютира на 30-ти май 2020 г. с изстрелването на GPS спътник и досега е използвана за изстрелването още на осем мисии „Старлинк“ (включаем днешната), на турския спътник „Тюрксат 5А“ и на мисията за споделено пътуване „Транспортър 2“. Нямаше никакъв проблем по време на излитането днес и след приключването на своята работа „B1060“ се завърна успешно върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“. 

След приключването на днешния успешен полет, Илон Мъск написа в Туитър: „Американска метла“, цитирайки изказването на шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин, който по-рано днес оповести спирането на доставките на руски двигатели за САЩ с думите „нека американците да си летят на собствените метли“. 

Е, очевидно метлите работят. 

Ракетите „Фалкън 9“ на СпейсЕкс работят с американски ракетни двигатели „Мерлин“. 

Видеозапис от днешното изстрелване – SpaceX

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/