УСПЕХ: СпейсЕкс изведе нови 48 спътника Старлинк по време на десетия полет на компанията за 2022 г.

1
267
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния старт. Photo credit : SpaceX

9 март 2022 г. 19:10 ч.

Светослав Александров. „Време е да пуснем американската метла да полети и да чуем звука на свободата“ – с тези думи полетният директор на СпейсЕкс даде разрешение за провеждането на 10-тото изстрелване на компанията през 2022-ра година. Двустепенната ракета „Фалкън 9“ излетя безпроблемно в 15:45 ч. българско време, извеждайки в околоземна орбита нови 48 спътника от интернет програмата на Илон Мъск „Старлинк“. 

Използването на израза „американска метла“ в официалното видеоизлъчване на СпейсЕкс не беше случайно – с думите „нека американците да летят на метли“ шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин издаде постановление износът на руски ракетни двигатели „РД-180“ и „РД-181“ към САЩ да бъде прекратен. Напомням на читателите, че „РД-180“ се използват на американските ракети „Атлас 5“, а „РД-181“ – на ракетите „Антарес“. Но ракетите на СпейсЕкс „Фалкън 9“ и „Фалкън Хеви“ са изцяло американски и притежават американски ракетни двигатели „Мерлин“. Няма спор, че след избухването на войната в Украйна компанията на Илон Мъск ще се превърне в основен превозвач за космическите мисии на САЩ. 

И наистина, през първото тримесечие на 2022-ра година СпейсЕкс е топ лидер сред операторите на ракети в цял свят със своите десет полета. Общо американските космически мисии към този момент за календарната година са 15. На второ място е Китай с пет космически изстрелвания, на трето – Русия с три. 

Средно Илон Мъск провежда по една орбитална мисия на всеки 6.8 дни. 

За нуждните на днешния старт бе използвана рециклирана първа степен, обозначена като „B1052“, като това бе четвъртият полет за нея. В рамките на първите две изстрелвания степента служеше като страничен ускорител за мисиите на „Фалкън Хеви“ „ArabSat-6A“ и „STP-2“. След това ускорителят бе конвертиран като самостоятелна степен и бе използван за полета на италианския спътник „COSMO-Skymed“. Днес нямаше никакви проблеми с излитането и след приключването на своята работа „B1052“ се завърна върху плаващата платформа „Недоимък на достойнство“. 

Американската компания СпейсЕкс е планирала още два полета за март. В средата на месеца очакваме изпращането на нова партида сателити „Старлинк“, след което вниманието ни ще бъде насочено към старта на първата частна пилотирана мисия към МКС – „Аксиом 1“, която ще бъде осъществена посредством кораб „Крю Драгън“. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/