След 2 г. самолетите литнаха, но цените на горивото и заобиколни маршрути удариха авиацията

2
766
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Очаква се поскъпване на въздушния транспорт, което може да затрудни и без това бавното възстановяване от пандемията

Плахо възстановяване показва авиацията  в първите месеци на годината, които обикновено се смятат за нисък сезон, макар то да е далеч от предпандемичната 2019-а. Когато обаче краят на февруари беше белязан от войната в Украйна, стана ясно, че ако авиокомпаниите не бъдат приземени, то със сигурност ще изпитат нови затруднения заради заобиколни маршрути, а пътниците ще бъдат ударени с цените.

Експерти вече говорят за

сравнения с

времената на

желязната

завеса,

когато огромни въздушни пространства е трябвало да бъдат заобикаляни.

Международни анализатори, които следят авиацията от 2020 г. насам, прогнозираха през февруари, преди войната в Украйна,  че глобалните приходи на авиокомпаниите за 2022 г. ще достигнат 432 милиарда долара в базовия сценарий за възстановяване, което е 65% от приходите за 2019 г.

Според   техните предвиждания в  края на годината глобалното търсене на въздушен транспорт може да се възстанови до 84% от нивата преди ковид кризата. Очакванията бяха вътрешно регионалните пътувания да започнат в Европа и Северна Америка през пролетта и лятото, подобно на модела през 2020 и 2021 г.

Дали обаче прогнозите за възстановяване на авиацията ще се сбъднат, е под въпрос заради цената на билетите. Защото поскъпването на петрола, допълнително тласнато от войната, предвещава по-високи цени на авиационното гориво.

 Всъщност още от ноември миналата година

авиокомпаниите

са вдигнали

таксата гориво,

казват агенти за продажба на билети. Някои превозвачи, които правят полети в Европа, са я увеличили от 28 на 80 евро.  

Според български авиоексперти цената на горивото е с дял от около  20% от цената на летенето. Те пресметнаха, че  ако авиационното гориво поскъпне с между 20 и 30%, това означава цената на пътуването със самолет да се увеличи с 4%.

По данни на  IATA – международната организация на авиокомпаниите,  цената на горивото през последната седмица се е вдигнала с 27,5%,  на 141,7 долара за барел.  

В Европа е поскъпнало с 32,8% в сравнение със седмица назад и с 91,4% на годишна база.

Специалисти от агенции за продажба на билети обясниха пред “24 часа”, че за резервации на полети към Турция  за дати 10, 11 и  13 април със  самолет ще се начислява горивна такса в размер на 30 лв. на човек. Получили са уведомления и от  Qatar airways, че от 7 март има промени в нивата на тарифите им, като такива ще има и за горивната такса.  

От “Емирейтс” предупреждават, че  горивната такса и таксата за полетна застраховка подлежат на промяна без предизвестие. 

 Експерти от агенции, които продават билети, не се ангажират с процент на поскъпването им. Казват, че цената на основния билет обикновено не се променя, но се увеличават таксите, които са 10-12. Понякога тези промени се обявяват, понякога – не. 

В началото на 2022 г. бе  отчетено значително раздвижване на туристическите пътувания, но със започването на войната в Украйна на 24 февруари резервациите са спрели, а представителите на туристическия бизнес са започнали да регистрират дори анулации.

Това заявиха миналата седмица туроператори по време на среща на министъра на туризма Христо Проданов и на председателя на ресорната комисия в парламента Илин Димитров с директора в авиокомпания “Луфтханза” Владимир фон Шнурбайн и представители на специализираната комисия “Туризъм” към Германо-българска индустриално-търговска камара.

Представителят на “Луфтханза” предупреди, че 

до 2-3 години

билетите за

самолет ще

скочат двойно

И това няма нищо общо с войната, причината е  очакван двоен скок на керосина заради Зелената сделка, както и предвижданата двойно по-висока такса върху въглеродните емисии.  

Върху ръста на крайната цена на самолетните билети влияние ще окаже и изискването компаниите да включат повече биодобавки в самолетното гориво, смята германският авиошеф.  Очаква се тази директива да бъде приета през юни и България има възможността сега да възрази срещу тези мерки заедно с държави като Гърция, Хърватия, Италия, са предупредили от бизнеса. Опасенията са, че тази мярка ще се отнася само за ЕС и ще окаже значително влияние на вътрешния за съюза туризъм, като го направи по-неконкурентоспособен.

Колкото до войната, някои международни наблюдатели очакват спад, но други смятат, че

пътниците може

и да приемат

заобиколните

маршрути и

повишението на цените,

особено след бяха лишени от възможността да пътуват заради COVID-19. 

Преди седмица “Ню Йорк таймс” коментира, че степента , до която пътниците ще усетят последиците от войната, зависи от това къде отиват, въпреки че нарастващата цена на петрола вероятно ще се отрази на всички цени на самолетните билети, дори по вътрешните маршрути.

Това, че операторите са  премахнали до голяма степен  пътуванията в Русия за останалата част от годината, силно се е отразило на маршрутите за круизи в Балтийско море, за които  основно пристанище е Санкт Петербург.

“Ню Йорк таймс” цитира изследване на фирмата за пазарни проучвания MMGY Global сред пътници за въздействието на войната. Според него  47% изчакват как ще се развие ситуацията в Украйна, преди да планират пътуване в Европа.

Конфликтът е надскочил пандемията като фактор, влияещ върху вземането на решения, като два пъти повече души посочват загриженост за разпространението на войната извън Украйна, отколкото тези, които се страхуват от пандемията.

Туристическите компании в САЩ не се опасяват от масови анулации. Близо 65%от възрастните американци, анкетирани от уебсайт  за пътуване, казват, че биха приели по-високи цени, по-дълго време за транзит или друг възпиращ фактор, за да пътуват през 2022 г.

В други публикации се намеква, че увеличението на цената на керосина и заобиколните маршрути може донякъде да се компенсира с намаляване на таксите за прелитане и за аеронавигационно обслужване. 

Новите предизвикателства

идват във време,

когато тъкмо бе

започналo постепенно

възстановяване

на авиацията. Такова показва и статистиката за полетите до летище София. За януари тази година са били превозени по въздух 309 504 души при 133 415 през 2021 г., което е със 131,99% повече.

Ако сравним с предковидното време обаче, ситуацията е по-различна. Пътниците през януари 2020 г. (пандемията удари през март 2020 г.) са били  558 601, а през първия месец на 2019 г. –  527 470. Това означава, че има да се наваксват още  40%.

 Подобна е тенденцията и през февруари. Превозените пътници от и до летище София са 315 121 души, при 107 898 през 2021 г., което от 192% ръст. През февруари 2020 г. обаче техният брой е 541 636, което е с 41,8% повече. През втория месец на  2019 г. те са 497 999 – с 36,72 на сто повече.

 Големият срив е през април 2020 г., когато пътниците са едва 34 403 при 598 140 през 2019 г., което показва, че самолетите са били приземени.

 От документите на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” се вижда, че от лятото на 2020 г. досега са отнети или временно спрени оперативните лицензи  на няколко авиокомпании. Сред тях са “Джет опс юръп”, “Холидей юръп”, “Авио Браво”, “Брайт файт”, “Фрийт Еър БГ”, “АВБ 2012”. Последната обаче е на Васил Божков и прекратяването на лиценза едва ли е свързано с пандемията.

Тези малки авиопревозвачи обикновено са с по един самолет, който е на лизинг и при връщането му трябва да поискат и прекратяване на лиценза. Някои ще подават отново документи за възстановяване на лицензите след сигналите за оживление.  

От регистрите  се вижда, че при авиокомпаниите за специализирани дейности, най-вече агрохимически, с отнети свидетелства за авиационни превозвачи са  11 фирми.   

Има и случай на временно прекратяване на одобрението за лизинг на “Боинг 737-320” на “Таяран джет”.

Настъпили са промени и при фирмите за наземно обслужване. Прекратен е лицензът на “Голд еър авийшън карго туризъм” по нейно искане. Компанията се отказва от дейността си по наземно обслужване на летище София.

Прекратен е лицензът за наземен оператор на летищата Пловдив и Горна Оряховица на фирма “Синерджия”.   

Компанията “Пловдив Ер Сървиз”, която е имала лиценз за техническо обслужване и ремонт на авиационна техника, също остава без лиценз. В периода на пандемията 18 физически лица са с прекъснати права по свидетелствата си за техническо обслужване  на въздухоплавателни средства.