Поведение при пътнотранспортно произшествие – какво да правим?

1
166
Добави коментар
tedi0526
tedi0526

Пътнотранспортно произшествие е произшествие, при което на превозното средство е нанесена материална щета в резултат на шофиране по или извън пътя.

ПРЕДИ ПТП

Най-важното е да можете да предвидите дебнещата опасност. Основната причина за пътнотранспортните произшествия е не толкова техническа неизправност или лоша организация на движението, а неправилни действия на участниците в движението. Често до сериозни последици води не конкретната грешка, а комбинация от обстоятелства.

В много случаи пътнотранспортните произшествия имат психологически причини – по някаква причина много хора развиват страст към рискови действия. Рискът е изборът на действия, които, ако са неуспешни, поставят човек в по-лошо положение от преди:

водачите избират скорост, която не е подходяща за обстоятелствата;водачите извършват опасни изпреварвания;пешеходците пресичат пътното платно на места с лоша видимост;пешеходци пресичат платното между движещи се превозни средства или влизат в него поради паркирани превозни средства;умишлено игнориране на правилата за движение;велосипедистите се движат по пътното платно, без да познават правилата за движение.

Опасността обикновено се подценява по две причини:

лицето не е наясно;човек може да осъзнава опасността, но поради невнимание или арогантност не иска да се занимава със спазването на правилата.

Често определящият фактор е, че хората са добре запознати с рисковите фактори, но вярват, че лошият късмет може да се случи на всеки, но не и на тях.

В пътното движение безопасността означава способността на човек да не създава извънредни ситуации по време на движението и ако все пак се е образувала такава ситуация, тогава успешно да се изправи срещу опасността. С една дума, това е способността да се избягва опасността.

ПРИ ПТП

В колата

Ако сте в кола непосредствено преди инцидента и видите, че сблъсъкът не може да бъде избегнат, опитайте се да се предпазите.

Ако колата зад вас по някаква причина е на път да влезе в задната част на колата ви, опитайте се да се притиснете в облегалката на стола и натиснете задната част на главата си към облегалката за глава. Най-голямата опасност при сблъсък отзад е животозастрашаваща фрактура на шийните прешлени.

Ако ви предстои удар отпред и сте с предпазен колан, опитайте се да предпазите лицето си и по-специално очите си с ръцете и предмишниците, като намалите риска от нараняване от шрапнели.

Ако няма предпазни колани, тогава – за да избегнете животозастрашаващ удар върху волана или предното стъкло – хвърлете се на седалката, заемайки хоризонтално положение.

Ако в автомобила на задната седалка няма предпазни колани, тогава, преди удар, отново „паднете“ в седалката, в хоризонтално положение.

СЛЕД ПТП

План за действие

Какво да направите, ако сте участвали в пътнотранспортно произшествие:

дръжте под ръка пожарогасител, ако е възможно, тъй като съществува риск от пожар на превозното средство;ако колата се запали, опитайте се да извадите жертвата от нея, без да застрашавате живота си;проверете състоянието на хората, участвали в инцидента (свържете се с тях – реагират ли, проверете дишането и пулса им, огледайте външни наранявания, установете къде боли);говорете с жертвата(ите), като проверите дали са в съзнание;спиране на кървенето;

Помогнете на другите участници в движението

Човек, който е свидетел на пътнотранспортно произшествие, неволно поема голяма отговорност. Всеки е отговорен да помогне на пострадалите, но готовността на всеки за това е различна. Малцина знаят как да окажат необходимата първа помощ, но всеки е в състояние да помогне до известна степен с извикване на помощ.

Ако случайно се намирате там, където се е случила катастрофата, или се случва точно пред очите ви, тогава първо трябва да се приближите и да говорите с лицето (лицата), които са в колата. Опитайте се да се свържете с жертвата, като говорите с него.

По този начин можете да разберете дали има пострадали и дали участниците в инцидента са в съзнание. Ако хората в колата могат да комуникират, трябва да ги попитате дали всички са в безопасност и дали трябва да се обадите на линейка. Ако няма сериозно пострадали, тогава участниците в инцидента трябва сами да решат дали искат да извикат полиция на място или не.

Пътна помощ при пътнотранспортно произшествие

За да отстраните пострадалите коли от пътното платно, трябва да извикате Пътна помощ, която да репатрира катастрофиралите автомобили и да освободи пътното платно за нормално придвижване на автомобилите.

Евакуация на автомобила до автосервиз или до посочен адрес.

Помощ на място, ако е необходимо.

Съдействие при попълване на документацията, свързана с ПТП.