УСПЕХ: СпейсЕкс постави рекорд по възвръщаемост и рекорд за най-тежък товар, изведен с ракета Фалкън 9!

1
175
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от изстрелването тази сутрин. Photo credit : SpaceX

19 март 2022 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 06:42 ч. българско време СпейсЕкс проведе 11-тото си космическо изстрелване за 2022-ра година. От космическия център Кейп Канаверал излетя ракета „Фалкън 9“ с първа степен, летяла на 11 предходни мисии, което означава че днешният полет за нея бе рекорд – никога досега ракетна степен не е излитала и не се е връщала успешно 12 поредни пъти! Също така в космоса бяха изведени 53 спътника „Старлинк“ с общо тегло 16.25 тона и това е втори рекорд – никога досега ракета на СпейсЕкс не е изпращала толкова тежък товар в орбита! 

„Фалкън 9“ е от ракета от класа на т.нар. тежкотоварни носители. Теоретичният ѝ максимален капацитет е възможността да извежда в ниска околоземна орбита полезен товар с общо тегло около 23 тона, но това е възможно само ако степените ѝ се изхвърлят след полет и не се връщат на Земята (по подобие на всички останали ракети в света). Тъй като СпейсЕкс рециклира първите степени на ракетата, което означава, че част от горивото на борда се използва за тяхното кацане, максималната товароподемност пада до около 16 тона. 

За нуждите на днешния старт бе използвана първа степен, обозначена като „B1051“. Това е историческа степен – нейният дебютен полет бе на 2-ри март 2019 година, когато изпрати в космоса първия космически кораб „Крю Драгън“. Макар че полетът бе безпилотен, корабът успешно се скачи с МКС и се завърна на Земята, доказвайки способността на СпейсЕкс да извозва и астронавти. След тази мисия степента бе използвана за извеждането на канадската групировка „Радарсат“, радиоспътника „SXM-7“ и осем партиди „Старлинк“.

Днешният 12-ти полет премина без отклонения, като девет минути след старта „B1051“ извърши меко кацане върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“.

Илон Мъск вече е изстрелял 2 335 спътника в хода на проекта „Старлинк“. От тях 223 вече не са в експлоатация, защото са се провалили след разгръщането си или са били умишлено изведени от орбита преждевременно. В бъдеще предприемачът планира да започне да изстрелва сателитите от т.нар. „Поколение 2“, като техният общ брой трябва да стигне 30 000. За тази цел ще се използва новата ракета „Старшип“, която понястоящем е в етап на изпитания и до края на годината трябва да станем свидетели на нейния дебютен полет. 

Видеозапис от полета – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/