7 Научно доказани лечебни ползи от билката репей

1
171
Добави коментар
Pizza
Pizza

Репеят (Arctium lappa, Burdock) е растение, познато на всички, но малко хора знаят за ценните му свойства. В България се нарича още чичка, чичек или лопух. Пчеларите го оценяват като медоносно растение. Готвачите приготвят бульони, салати, всякакви напитки от репей. Използването на растението в народната медицина е толкова разнообразно, че е привлякло вниманието на лекари и учени. Защо репеят е толкова забележителен, как да използваме свойствата му за ползи за здравето? Нека заедно потърсим отговори на тези въпроси.

1. Билката репей има детоксикиращ ефект

В рецептите на народната медицина репеят се използва за пречистване на кръвта и детоксикация. Научните експерименти са потвърдили, че коренът на репей съдържа активни вещества, които се свързват с токсините в кръвния поток и ги извеждат от тялото.

Емпирично успяхме да разберем, че коренът от репей пречиства кръвта, стимулира кръвоснабдяването в горните слоеве на кожата.

2. Репея инхибира растежа на някои видове ракови тумори

Наред със своите детоксикиращи свойства, учените са открили, че репеят потиска растежа на злокачествени клетки при някои видове рак. В хода на един от експериментите е потвърдена способността на репея да инхибира развитието на карцином на панкреаса  [1] .

Въпреки доказаното противотуморно действие на репея, към момента няма регистрирано лекарство срещу рак на негова основа. „Чудодейните лекове“, предлагани от недобросъвестни продавачи, не са ефективни при лечението на рак. Освен това някои от тях могат да провокират растежа на тумори .

Изследванията за противотуморните свойства на репея продължават и до днес. Учените смятат, че има известна перспектива в лечението на различни видове рак   [2] ,   [3] ,   [4] .

3. Билката репей има свойства на афродизиак

Лабораторно изследване показва, че репеят може да бъде афродизиак. Оказва се, че при мъжките плъхове, след въвеждането на екстракт от репей, сексуалното поведение става по-активно, а също така се засилва и половата функция  [5] .

Проучването на открития ефект продължава. Учените планират да проведат експерименти с участието на хора.

4. Помага при лечението на кожни заболявания

Външната употреба на отвара от репей се използва в комплексната терапия на кожни заболявания, екземи и различни обриви. Активните вещества на корена на растението имат противовъзпалителни, антибактериални свойства, което улеснява решаването на различни кожни проблеми   [6] .

Публикувани са резултатите от едно проучване, които показват, че прилагането на екстракт от репей върху кожата помага при лечението на изгаряния   [7] .

5. Може да облекчи диабета

През 2017 г. са публикувани резултати от експеримент с мишки с диабет. Животните получават от 200 до 300 mg екстракт от корен на репей дневно в продължение на един месец. Наблюденията показват повишаване на концентрацията на собствения инсулин, поддържайки постоянно телесно тегло  [8] .

Тези данни потвърждават резултатите от по-ранен експеримент, проведен през 2014 г. Тогава учените също предполагат, че репейът може да облекчи хода на диабета  [9] .

6. Репея намалява нивата на холестерола

Има доказателства, че екстрактът от корен от репей има положителен ефект върху липидния профил в кръвта. Изследване при лабораторни животни показва, че редовната консумация на екстракта помага за намаляване на общия холестерол, липопротеините с ниска плътност и триглицеридите. В същото време всички индивиди показват увеличение на липопротеините с висока плътност („добър“ холестерол)  [10] .

Изследователите приписват ефекта на наличието в корена на репей на гени, участващи в метаболизма на мазнините. Поради механизма на генна модулация, загуба на тегло и спад в нивата на холестерола се наблюдава при лабораторни мишки.

7. Билката репей възстановява черния дроб

През 2002 г. е проведено изследване с участието на лабораторни плъхове. Преди това при животните е регистрирано алкохолно увреждане на черния дроб, провокирано от високи дози етанол. Плъховете получават високи дози екстракт от репей дневно. Контролните тестове показват възстановяване на увредените чернодробни клетки  [11] .

Друго проучване при животни показва, че екстрактът от репей предпазва хепатоцитите от токсичните ефекти на нестероидните противовъзпалителни средства  [12] .