УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън се скачи с Международната космическа станция!

2
181
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: космическият кораб „Крю Драгън“ е скачен с МКС. Photo credit : NASA / Axiom

9 април 2022 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Въпреки че проблем с видеосистемите на Международната космическа станция забави скачването на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ с 45 минути, то в крайна сметка бе изпълнено безупречно, в автоматичен режим, без намесата на астронавт. Така американската фирма СпейсЕкс отново доказа своята способност да превозва хора от Земята до орбита без засечки. 

Напомням на читателите, че СпейсЕкс изпълнява тази мисия по заявка на компанията Аксиом – първата изцяло частна космическа експедиция до МКС. Това е така, тъй като комерсиален космически кораб с екипаж, състоящ се изцяло от частни лица (т.е. никой от тях понастоящем не е служител на държавна агенция) пристигна на орбитална станция.

Ето кои са четиримата членове на екипажа на „Крю Драгън“: командир на кораба е Майкъл Лопез-Алегрия, бивш астронавт на НАСА и понастоящем служител на Аксиом. Той е съпроводен от трима милиардери – Лари Конър, Ейтан Стибе и Марк Пати, всеки от които е платил $55 милиона за десетдневния си престой в орбита. Лопез-Алегрия и Конър са американци, Пати се превърна в 12-тия канадец, летял в космоса, а Стибе е едва вторият израелец, достигнал орбита.

Преди Стибе единственият друг астронавт на Израел е бил Илан Рамон, който загина трагично при катастрофата на совалката „Колумбия“ през 2003 година. 

Настоящата мисия е само началото за Аксиом. Частната компания е резервирала още няколко полета на кораби „Крю Драгън“, а през 2024 г. планира да започне да изстрелва модули и да ги прикачва към МКС. На по-късен етап модулите ще се отделят и ще се превърнат в самостоятелна орбитална станция.

Напомням също така, че НАСА финансира няколко проекта за частни станции, които ще осигурят човешко присъствие в околоземна орбита дори и след като МКС бъде пенсионирана по-късно през това десетилетие. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/